Weidmann: Νέα προειδοποίηση για Ελλάδα

Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στις πιθανότητες της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Jens Weidmann.

Weidmann: Νέα προειδοποίηση για Ελλάδα
Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στις πιθανότητες της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε στην Corriere della Sera το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann.

Σε ξεχωριστή του συνέντευξη στην Καθημερινή απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος διάσωσης για τη χώρα, δηλώνοντας πως το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της θα είναι επιβλαβές για την ευρωζώνη. Τόνισε, δε, πως δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμία χώρα να εκβιάζει την Ευρώπη με την απειλή της μετάδοσης της οικονομικής κρίσης.

Στη συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε πως το πακέτο των 100 δισ. ευρώ για την Ισπανία περιέχει επαρκή περιθώρια ασφαλείας, ενώ ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση Monti στην Ιταλία δήλωσε ότι εκείνος έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. "Τώρα είναι θέμα εφαρμογής τους και είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να καρποφορίσει". "Η Ιταλία είναι στον σωστό δρόμο", τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, επισήμανε πως οι δεσμοί των κυβερνήσεων και των τραπεζών θα πρέπει να σπάσουν μέσω της τραπεζικής ένωσης. "Δεν είναι όμως ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί γρήγορα αφού απαιτεί πολλές νομικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές μιας δημοσιονομικής ένωσης", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το 1%, ο J. Weidmann δήλωσε πως η τράπεζα δεν θα δεσμευτεί  προκαταβολικά. Επισήμανε πως η αστάθεια των αγορών πηγάζει από την πολιτική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και το μέλον της νομισματικής ένωσης γενικότερα. "Δεν μπορούν να λυθούν όλα με μείωση των επιτοκίων", σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v