G20: Ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρώπη για ανάπτυξη

Η Ευρώπη "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διατηρήσει την ευρωζώνη σταθερή και ανέπαφη, σημειώνεται στο προσχέδιο. Το μήνυμα του Barack Obama προς την Angela Merkel. Συνάντηση σήμερα με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

G20: Ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρώπη για ανάπτυξη
Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Οι πιέσεις αποτυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν όπου, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, θα αναφέρεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διατηρήσει την ευρωζώνη σταθερή και ανέπαφη, με «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη.

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος Obama, μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με την Angela Merkel, θα συναντηθεί με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο G20. Η συνάντηση θα γίνει αργότερα σήμερα και το μήνυμα θα είναι σαφές: δώστε ώθηση στην ανάπτυξη.

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου διήρκεσε 45 λεπτά. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο Β. Obama άσκησε έντονες πιέσεις στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής πολιτικής. «Όλος ο κόσμος ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης», φέρεται να δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney, δήλωσε πως ο Β. Obama έχει ενθαρρυνθεί από τη συζήτηση που είχε με την Α. Merkel, η οποία αφορούσε και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεργαστούν στενά ώστε να υποστηρίξουν ό,τι χρειάζεται να γίνει στην Ευρώπη».

Οι πιέσεις φαίνεται πως είναι τόσο έντονες που ξέσπασε ακόμη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να βοηθήσουν την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Ειλικρινά, δεν ήρθαμε εδώ για να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας ή μαθήματα διαχείρισης μιας οικονομίας, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μοντέλο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι».

Το πρακτορείο Marketwatch, πάντως, αν και αναφέρει ότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές προς την ευρωζώνη, αποκαλύπτει ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη σύνοδο του G20, αλλά στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα. Εξάλλου, το κοινό ανακοινωθέν, αποσπάσματα του οποίου έχουν διαρρεύσει στο Reuters και στους Financial Times, καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να βρουν τρόπους να σπάσουν την επικίνδυνη αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών και των τραπεζών.

"Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης του G20 θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και την ακεραιότητά της, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών, και το κόψιμο της επικίνδυνης αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και τραπεζών" αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος του G20 τονίζει επίσης ότι παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τα μέλη του G20 "η ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη" που μειώνει την ανεργία. "Η ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη παραμένει η βασική προτεραιότητα του G20, καθώς οδηγεί σε περισσότερες θέσεις απασχόλησης και σε αύξηση της ευδαιμονίας σε όλο τον κόσμο" σημειώνεται στο προσχέδιο.

Ήδη η Christine Lagarde ανακοίνωσε ότι τα σχετικά κονδύλια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καταπολέμηση της κρίσης αυξήθηκαν στα 456 δισ. δολ., καθώς άλλες 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής, δεσμεύτηκαν να δώσουν χρήματα για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο του ταμείου. 

Τι λέει το ανακοινωθέν για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, το προσχέδιο υπογραμμίζει ότι "προσβλέπουμε η ευρωζώνη να συνεργαστεί αρμονικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας στην ευρωζώνη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v