Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Υπάρχει δυνατότητα αγοράς χρέους από ESM

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε την Τετάρτη ότι και οι δύο μηχανισμοί στήριξης περιλαμβάνουν εργαλεία αγοράς χρέους στη δευτερογενή αγορά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Merkel: Υπάρχει δυνατότητα αγοράς χρέους από ESM
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε την Τετάρτη ότι και οι δύο ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης περιλαμβάνουν εργαλεία για την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό αποτελεί ένα καθαρά "θεωρητικό ζήτημα" και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συζητήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουν τέτοια βοήθεια χώρες όπως η Ισπανία, η κ. Merkel απάντησε "δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο".

"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και από τον ESM και από τον EFSF, αλλά αυτό δεν συζητείται αυτή τη στιγμή" ανέφερε η κ. Merkel σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte.

"Δεν γνωρίζω κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Υπάρχει η δυνατότητα της αγοράς ομολόγων από τον ESM και από τον EFSF, πάντα υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά είναι ένα καθαρά θεωρητικό ζήτημα που αφορά τη συνθήκη" πρόσθεσε, πλέκοντας το εγκώμιο της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας για τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι FT είχαν μεταδώσει ότι όταν ο Μario Monti, έθεσε στην επίσημη συνεδρίαση του G20 την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα 440 δισ. ευρώ του EFSF για την αγορά ομολόγων, η Αngela Μerkel δεν ήταν θετική απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Παρ’ όλα αυτά, αργότερα είχε επαφές και συζητήσεις από τις οποίες οι συνομιλητές της έμειναν με την εντύπωση ότι «είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να διεκρινίσει ότι η καγκελάριος δεν ήταν έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v