Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό ΟΚ για αναπτυξιακό πακέτο σε ΕΕ

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση της Angela Merkel με την αντιπολίτευση ως προς τους βασικούς άξονες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: δημοσιονομικό σύμφωνο, ESM, αλλά και πακέτο ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Γερμανικό ΟΚ για αναπτυξιακό πακέτο σε ΕΕ
Σε συμφωνία φέρεται να κατέληξε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel με τη γερμανική αντιπολίτευση ως προς τους βασικούς άξονες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά και για πακέτο αναπτυξιακών μέτρων για την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Volker Kauder, μετά από διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων κατέληξαν ότι η συμφωνία είναι «ένα καλό σημάδι για την Ευρώπη», αν και επανέλαβε τη στάση της Γερμανίας ενάντια στην κοινή αποδοχή χρέους στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Sigman Gabriel, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της συμφωνίας τονίζοντας μάλιστα ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι θα εργαστούν για την προώθηση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μοντέλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και σε μία «συμμαχία των προθύμων».

Το Reuters έχει στη διάθεσή του αντίγραφο της συμφωνίας, το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει ότι θέλουν να εισαγάγουν έναν φόρο συναλλαγών, αν είναι δυνατόν, σε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία. "Ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, αν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα τις μετοχές, τα ομόλογα, τα επενδυτικά μερίδια, τις συναλλαγματικές συναλλαγές καθώς και τα συμβόλαια παραγώγων", αναφέρεται στη συμφωνία.

"Η  κυβέρνηση αναμένει την Κομισιόν να δώσει στο project αυτό την υψηλότερη προτεραιότητα και να υλοποιήσει όλα τα βήματα όσο τον δυνατόν συντομότερα ώστε η ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, εάν αυτό γίνεται", σύμφωνα με το έγγραφο. "Στη συνέχεια, θα υπάρξει άμεση εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο".

Η Βρετανία είναι από τους πρώτους που έχουν εκφράσει ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Στην Bundestag η ψηφοφορία για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και του ESM έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Ιουλίου, ο ESM τίθεται σε ισχύ.

Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνο για να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο του ESM μετά την έγκρισή του την επόμενη Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής τόνισε ότι είναι τόσο πολύπλοκος ο μηχανισμός που περιμένει από τον πρόεδρο της χώρας, Joachim Gauck, να καθυστερήσει την υπογραφή του μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο, έως ότου αποφανθεί σχετικά το συνταγματικό δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v