Έως 10 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης για την Κύπρο

Έως 10 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης της Κύπρου, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από την ευρωζώνη. Στις αρχές της εβδομάδας, η αποστολή της ΕΕ και της ΕΚΤ στη Λευκωσία.

Έως 10 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης για την Κύπρο
Μέχρι τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πακέτο στήριξης της Κύπρου, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συζητούν πακέτο που να αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της κυπριακής οικονομίας. "Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Θα πρέπει να είναι 6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κράτους και 2 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, αλλά αυτό είναι αισιόδοξη εκτίμηση. Πιθανότερο είναι τα νούμερα να γίνουν 7 και 3 δισ. ευρώ αντιστοίχως, δηλαδή 10 δισ. ευρώ συνολικά", αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το Reuters επικαλείται και δεύτερο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως το πακέτο για την Κύπρο θα είναι "έως 10 δισ. ευρώ".

Λίγο αργότερα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το εάν θα εμπλακεί το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του Olli Rehn δήλωσε: «Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ανάθεση στο Eurogroup, στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ να συναντηθούν ως τρόικα στη Λευκωσία για να συζητήσουν τους όρους της οικονομικής βοήθειας».

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η αποστολή της ΕΕ και της ΕΚΤ θα μεταβεί στη Λευκωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι, προσδιόρισε ο Amadeu Altafaj, οι οποίοι θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στην επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v