Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέει το deal Glencore - Xstrata

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η συγχώνευση Glencore - Xstrata. Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, που είναι μέτοχος της μεταλλευτικής, προβάλει βέτο ζητώντας σημαντική βελτίωση των όρων.

Καταρρέει το deal Glencore - Xstrata
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το mega deal για τον κλάδο των εμπορευμάτων, η συγχώνευση της εταιρείας trading Glencore με την μεταλλευτική Xstrata, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της μεταλλευτικής, προβάλει ενστάσεις.

Η Qatar Holding, κατέχει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Xstrata, ποσοστό που της δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη συμφωνία, δεδομένου ότι και άλλοι μικρομέτοχοι συντάσσονται μαζί της. Σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν βλέπει οφέλη από αυτή τη συγχώνευση και πως θα διεκδικήσει «βελτιωμένους όρους συγχώνευσης».

Η Glencore προσφέρει 2,8 μετοχές της για κάθε μετοχή της μεταλλευτικής. Η Qatar όμως, αναφέρει πως λόγος ανταλλαγής 3,25 ανά μετοχή «θα ήταν πιο κατάλληλη κατανομή των πλεονεκτημάτων από τη συγχώνευση».

Η διαφορά μεταξύ των δύο θέσεων είναι μεγάλη, γεγονός που συνεπάγεται πως Glencore και Xstrata θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v