Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα και στην Κύπρο

Δεκτό από ΕΕ το αίτημα Κύπρου για στήριξη. ΕΚΤ και ΔΝΤ συμπληρώνουν την τριάδα. Θα επιβληθούν και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρώτη επίσκεψη της τρόικας στις 2/7. Τι δηλώνει η Lagarde. Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch.

Τρόικα και στην Κύπρο
Δεκτό έκανε το Eurogroup το αίτημα της Κύπρου για οικονομική στήριξη, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών.

Το eurogroup καλεί την Κομισιόν, την ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και θα εξασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η οικονομική στήριξη θα παρασχεθεί με βάση ένα πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του eurogroup.

To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Φιλόδοξα μέτρα, που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου μέσω της αντιμετώπισης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στα οποία περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις αλλά και μείωση μεγέθους (downsizing).

-Αποφασιστικές δράσεις για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

-Διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση ισορροπημένης ανάπτυξης.

Η χρηματική συνδρομή θα δοθεί από τον ΕFSF ή τον ΕSM, ενώ το eurogroup αναμένει την έγκαιρη ανταπόκριση από το ΔΝΤ μόλις ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε: «Σήμερα, το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από την κυπριακή κυβέρνηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αρωγής με εξωτερική χρηματοδότηση ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στην κυπριακή οικονομία. Η πρόκληση ακολουθεί το αίτημα των αρχών για βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης μέσω των μηχανισμών EFSF-ESM. Είμαστε έτοιμοι να συνταχθούμε με την προσπάθεια των Ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν την Κύπρο να επιστρέψει σε πορεία σταθερής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και να αποκαταστήσει τον τραπεζικό κλάδο».

Στις 2 Ιουλίου η τρόικα στη Λευκωσία

Το μέγεθος της ευρωπαϊκής στήριξης στην Κύπρο δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας, δήλωσε την Τετάρτη ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ.
Ο κ. Asmussen ανάφερε ότι η τρόικα θα επισκεφτεί κατά πάσα πιθανότητα τη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 Ιουλίου, ενώ υποστήριξε ότι το κυπριακό πρόγραμμα εκτός από κεφάλαια για τις τράπεζες θα πρέπει να περιλαμβάνει και δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταδίδει το Reuters.

Η Fitch υποβάθμισε τις Kύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική

Η Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας σε "BB" από "BB+".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος, αναφέρει ότι η υποβάθμιση των τριών τραπεζών ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε "ΒΒ+" με αρνητικό outlook στις 25 Ιουνίου.

Το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των τρίων τραπεζών είναι αρνητικό, σε συμφωνία με το outlook της Κύπρου, σημειώνει η Fitch.

Η Fitch προβλέπει ότι η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί ως και 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τριών τραπεζών της, σημειώνοντας ότι οι όποιες εκτιμήσεις ενέχουν αναγκαστικά μεγάλη αβεβαιότητα και ως εκ τούτου είναι συντηρητικές.


* Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Κύπρο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v