Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέτο Φινλανδίας, Ολλανδίας στις αποφάσεις

Η Φινλανδία και η Ολλανδία ουσιαστικά ανατρέπουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Βέτο Φινλανδίας, Ολλανδίας στις αποφάσεις
Η Φινλανδία και η Ολλανδία ουσιαστικά ανατρέπουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Λίγο αργότερα, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις διαμαρτυρίες σχετικά με το ταμείο διασώσεων ESM την Τρίτη 10 Ιουλίου.

Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής ανέφερε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα για τη μείωση του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Η αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά απαιτεί ομόφωνη απόφαση, που τώρα φαίνεται μάλλον απίθανη δεδομένων των φινλανδικών και των ολλανδικών ενστάσεων, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται σε έκθεση της φινλανδικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε πως η θέση της χώρας του δεν είναι θετική για την αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά και διευκρίνισε πως η Ολλανδία θα ψηφίζει κατά περίπτωση, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v