Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Monti ετοιμάζει 100.000 απολύσεις στο δημόσιο

Το ελεγκτικό συνέδριο στη Γαλλία ζητά "πρωτοφανείς περικοπές" για να μειωθεί το έλλειμμα. Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου επίσης αναφέρουν πως ο Mario Monti προχωρά σε περικοπές θέσεων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων.

O Monti ετοιμάζει 100.000 απολύσεις στο δημόσιο
Στροφή στη λιτότητα φαίνεται πως κάνουν η Γαλλία και η Ιταλία, παρά τη «νίκη» του ευρωπαϊκού Νότου στην τελευταία σύνοδο κορυφής και τη συγκατάθεση της Γερμανίας για στήριξη κρατικών ομολόγων και τραπεζών μέσω του ESM. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο Mario Monti φέρεται να σχεδιάζει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στη Γαλλία το ελεγκτικό συνέδριο ζήτησε πρωτοφανείς περικοπές.

Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει ότι ότι «φέτος ο συνολικός αριθμός των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων -περίπου 3,5 εκατομμύρια- πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν δέκα χιλιάδες, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 90 χιλιάδες εργαζόμενοι». Η μείωση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα στήριξης, όπως η καταβολή του 80% του μισθού για δύο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης. Στο πλαίσιο των αλλαγών στον ιταλικό δημόσιο τομέα, πρόκειται να περικοπεί το 20% των ανώτερων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών.

Και δεν είναι οι μόνες περικοπές στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Ιταλίας. Τα ειδικά κουπόνια που κατά παράδοση δίνονται για το γεύμα των υπαλλήλων θα περιοριστούν, όπως φαίνεται, στα επτά ευρώ. Μελετάται, επίσης, η μείωση κατά 50% των αυτοκινήτων που διατίθενται προς χρήση των στελεχών διαφόρων κρατικών εταιριών, ενώ σε ό,τι αφορά οργανισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είναι πολύ πιθανό να περιοριστούν στα τρία τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους.
Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, ανέπαφος μένει ο 13ος μισθός, χωρίς κατάργηση ή περικοπές.

Στη Γαλλία, παράλληλα, η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου ήταν καταπέλτης. Εάν θέλει η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και να αποφύγει μεγαλύτερη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς της, θα πρέπει να προβεί σε πρωτοφανείς περικοπές. «Το 2013 είναι κρίσιμο έτος» αναφέρει ο Didier Migaud, πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν 33 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος. «Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός» δήλωσε. Σημείωσε μάλιστα ότι στις προβλέψεις για τις απαιτούμενες περικοπές δεν περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις δαπανών στις οποίες έχει ήδη προβεί ο κ. Hollande.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου ζητήθηκε από τον ίδιο τον Francois Hollande. Σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault αναμένεται να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ την επομένη θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v