Ασάντ: Δεν θα επιτρέψω πόλεμο με Τουρκία

Σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, ο Σύριος ηγέτης παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet όπου τονίζει ότι δεν θα επιτρέψειανοιχτή πολεμική σύρραξη.

Ασάντ: Δεν θα επιτρέψω πόλεμο με Τουρκία
Σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, ο Σύριος ηγέτης Μπασάρ Ασάντ αλ Άσαντ παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, όπου τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών να μετατραπεί σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη.

«Μάθαμε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψή του. Εκατό τοις εκατό λέω 'ας μην το είχαμε καταρρίψει'» είναι η δήλωση του Ασαντ που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα. «Το αεροσκάφος χρησιμοποιούσε έναν αεροδιάδρομο τον οποίο ισραηλινά αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιήσει τρεις φορές στο παρελθόν. Οι στρατιώτες το κατέρριψαν γιατί δεν μας δόθηκαν πληροφορίες και δεν το είδαμε στο ραντάρ μας. Φυσικά και θα είχα μάλλον χαρεί αν αυτό ήταν ισραηλινό αεροσκάφος» σχολίασε ο Άσαντ.

Ερωτηθείς για το αν η ένταση στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, ο Άσαντ είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε (στην ένταση) να μετατραπεί σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα τις έβλαπτε αμφότερες».

Η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών όμως, είναι εύφλεκτη. Τη Δευτέρα, συριακά ελικόπτερα βομβάρδισαν προάστιο της Δαμασκού και τουρκικά μαχητικά εστάλησαν σε περιπολία κοντά στα βόρεια σύνορα την ώρα που η επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι προειδοποιούσε ότι οι αποστολές όπλων τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους αντικαθεστωτικούς επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Σύρος πρόεδρος πάντως, διαβεβαίωσε ότι η Συρία δεν έχει συγκεντρώσει και ούτε θα συγκεντρώσει δυνάμεις κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου, όποια οδό και αν ακολουθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ρωσική στρατιωτική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Interfax δηλώνει ότι η Μόσχα διαθέτει ακριβή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο.

«Έχουμε δεδομένα για την ακριβή θέση του αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι και τη στιγμή της κατάρριψής του από τη συριακή αεράμυνα. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν χωρίς αμφιβολία το γεγονός ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v