Δηλητηριάστηκε ο Αραφάτ;

Ίχνη του δηλητηριώδους στοιχείου πολώνιο βρέθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ,  ενώ η χήρα του έχει ζητήσει την εκταφή της σορού του για περισσότερες έρευνες.

Δηλητηριάστηκε ο Αραφάτ;
Ίχνη του δηλητηριώδους στοιχείου πολώνιο βρέθηκαν σε προσωπικά αντικείμενα του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανακοίνωσε ελβετικό ινστιτούτο, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera η χήρα του έχει ζητήσει την εκταφή της σορού του για περισσότερες έρευνες.

Ο Γιάσερ Αραφάτ απεβίωσε το 2004 σε νοσοκομείο στη Γαλλία, μετά από ξαφνική ασθένεια που προβλημάτισε τους γιατρούς. Πολλοί Παλαιστίνιοι υποψιάζονται από καιρό ότι ο ηγέτης τους δηλητηριάστηκε.

Ο κ. Darcy Christen, εκπρόσωπος του Institut de Radiophysique στη Λωζάννη της Ελβετίας, δήλωσε στο Reuters ότι στα προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ βρέθηκαν «εκπληκτικά» υψηλά επίπεδα πολωνίου-210.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως τα κλινικά συμπτώματα που περιγράφονται στα ιατρικά αρχεία του Αραφάτ δεν συνάδουν με το πολώνιο-210 και δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το εάν ο Παλαιστίνιος ηγέτης δηλητηριάστηκε ή όχι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera είχε μεταδώσει πως το ινστιτούτο είχε εξετάσει τα προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, τα οποία είχε δώσει η χήρα του για εξέταση. Στο σχετικό ντοκιμαντέρ αναφερόταν πως βρέθηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα πολωνίου στα ρούχα, στην οδοντόβουρτσα και στη μαντήλα του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μετρήσαμε ένα ανεξήγητο υψηλό ποσοστό πολωνίου-210 στα προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ», δήλωσε στο κανάλι ο διευθυντής του ινστιτούτου Francois Bochud. Κατά τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα είναι η εκταφή της σορού του.

Σημειώνεται ότι το πολώνιο ήταν η αιτία θανάτου και του πρώην Ρώσου κατασκόπου Alexander Litvinenko, ο οποίος πέθανε στο Λονδίνο το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v