Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση ο Bob Diamond για το σκάνδαλο

Ο παραιτηθείς CEO της Barclays που οι FT χαρακτηρίζουν νταή κρατά στο χέρι του μία πολιτική χειροβομβίδα την οποία ίσως απασφαλίσει καθώς θα δίνει τη δική του άποψη για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον τραπεζικό κόσμο.

Στην αντεπίθεση ο Bob Diamond για το σκάνδαλο
Ο Bob Diamond, ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της Barclays, που οι Financial Times χαρακτηρίζουν νταή,  κρατά στο χέρι του μία πολιτική χειροβομβίδα, την οποία ίσως απασφαλίσει καθώς θα δίνει τη δική του άποψη για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον βρετανικό τραπεζικό κόσμο, και όχι μόνο.

Ο κ. Diamond αναμένεται να καταθέσει σήμερα (στις 16:00 ώρα Ελλάδος) στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor έχοντας ήδη αφήσει αιχμές για τον ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος, η παραίτησή του έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της ΤτΑ, Sir Mervyn King, με τον επικεφαλής της Επιτροπής Λόρδο Turner και τον πρόεδρο της Barclays, Marc Agius, ο οποίος επίσης έχει καταθέσει την παραίτησή του.

Επισημαίνεται ότι η ίδια η Barclays παραδέχθηκε ότι οι traders της συμμετείχαν στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor. Η διοίκησή της, όμως, υποστηρίζει πως είναι αν μη τι άλλο ειρωνικό να στρέφεται όλη η κριτική εναντίον της, δεδομένου ότι είναι η πρώτη που συνεργάστηκε με τις Αρχές. Οι έρευνες, άλλωστε, διεξάγονται στην Ε.Ε., στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και εμπλέκουν δεκάδες τράπεζες, εκ των οποίων και τρανταχτά ονόματα όπως η Citigroup και η Deutsche Bank.

Ο Bob Diamond προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Υποστηρίζει πως οι βρετανικές αρχές γνώριζαν τα πάντα και τα επέτρεπαν για να αποτραπούν τα χειρότερα εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης. Κοινοποίησε μάλιστα εσωτερικό memo του 2008, όπου αναφέρει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υποδιοικητή της ΤτΑ, Paul Tucker, ο τελευταίος τον ενθάρρυνε να αλλοιώσει τα στοιχεία. Σύμφωνα με το memo, ο Tucker είχε επικοινωνήσει για το συγκεκριμένο θέμα και με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Diamond θα εμφανιστεί με περισσότερες αποδείξεις σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ίδιος δήλωσε ότι «προσβλέπει» στο ραντεβού του με την κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ άτομα του στενού περιβάλλοντός του δηλώνουν στους Financial Times ότι είναι «εξοργισμένος» και «θα αντεπιτεθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v