Diamond: Αιχμές για το ρόλο των BoE και FSA

H Barclays υπέστη πολύ μεγάλο πλήγμα από το σκάνδαλο Libor γιατί ήταν η πρώτη που αποκαλύφθηκε, δήλωσε ο Bob Diamond, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην βρετανική βουλή.

Diamond: Αιχμές για το ρόλο των BoE και FSA
H Barclays υπέστη πολύ μεγάλο πλήγμα από το σκάνδαλο Libor γιατί ήταν η πρώτη που αποκαλύφθηκε, δήλωσε ο Bob Diamond, ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας που παραιτήθηκε χθες, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην βρετανική βουλή.

Είναι σαφές ότι έγιναν λάθη, δήλωσε ο κ. Diamond, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του για να διασώσει την φήμη της τράπεζας.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο κ. Diamon έσπευσε να καταδικάσει την "επιλήψιμη" συμπεριφορά μιας ομάδας trader οι οποίοι χειραγώγησαν τα επιτόκια δανεισμού προς ίδιον όφελος, ενώ παράλληλα κράτησε μια υπερασπιστική γραμμή απέναντι στην Barclays και την κουλτούρα που τη διέπει.

Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές ότι η Barclays "είναι ένας οργανισμός τον οποίο αγαπώ".

Ο κ. Diamond υποστήριξε στην επιτροπή των βρετανών βουλευτών ότι "ένιωσε φυσικά άρρωστος" όταν διάβασε τα email που αντάλλασαν οι traders της Barclays την περίοδο 2005 με 2007 και στα οποία ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο να χειραγωγούν τα επιτόκια με αντάλλαγμα μπουκάλια από σαμπάνια.

Υπογράμμισε ότι δεν είχε δει τα email μέχρι και μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί στην τράπεζα το πρόστιμο των 453 εκατ. ευρώ για απόπειρα χειραγώγησης του Libor.

Ο πρών CEO της Βarclays επέρριψε ευθύνες στον Jerry del Missier, τον COO της Barclays που παραιτήθηκε την Τρίτη μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε δώσει οδηγίες στους υπαλλήλους να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, λέγοντας ότι η διαμόρφωση του επιτοκίου Libor ήταν στην δική του δικαιοδοσία.

Ο κ. Diamond, που έχει ήδη αφήσει αιχμές για τον ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αλλά και της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο, δήλωσε ότι η στάση των ρυθμιστικών αρχών "δεν προσέφερε αρκετή στήριξη στην τράπεζα".

Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν θεώρησε ότι έλαβε εντολή από τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, P. Tucker, να μειώσει το ύψος του επιτοκίου.

Σημείωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Tucker τον Οκτώβριο του 2008, κατά την οποία ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας του εξέφρασε ανησυχίες ότι τα επιτόκια της Barclays φαίνονται υψηλά, του δημιουργήθηκαν φόβοι πως η κυβέρνηση μπορεί να πιστεύει ότι η τράπεζα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, ο Diamond είπε στην επιτροπή των βουλευτών ότι τα υψηλά επιτόκια της Barclays μπορεί να οδήγησαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχος στο συμπέρασμα "Θεέ μου, πρέπει να την κρατικοποιήσουμε".

Ο βρετανικός πολιτικός κόσμος έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην υπόθεση, θεωρώντας την σύμβολο της κουλτουρας της απληστίας που "έχει δηλητηριάσει" το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οι εφημερίδες παραθέτουν emails μεταξύ traders της τράπεζας, όπου ο ένας συγχαίρει τον άλλο για την παραποίηση των στοιχείων που κατέθεταν.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο αφορά κατηγορίες ότι μεγάλες τράπεζες συνέστησαν «καρτέλ» και χειραγωγούσαν την διαμόρφωση του επιτοκίου Libor καταθέτοντας εσφαλμένα δεδομένα.

Η Barclays έχει παραδεχτεί ότι οι traders της συνεννοήθηκαν με traders άλλων τραπεζών στην χειραγώγηση του δείκτη. Η τράπεζα έχει επίσης παραδεχτεί ότι εσκεμμένα δήλωσε υποβαθμισμένα στοιχεία για το επιτόκιο Libor το 2008 που σοβούσε η οικονομική κρίση, ώστε να εξωραΐσει τον ισολογισμό της.

Και αυτο έχει προκαλέσει ευρύτερα ερωτηματικά όσον αφορά την συμπεριφορά άλλων τραπεζών, της βρετανικής κυβέρνησης και των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v