Ημέρα αποφάσεων σήμερα για ΕΚΤ και ΤτΑ

Κινήσεις στήριξης της οικονομίας αναμένονται από τις δύο κεντρικές τράπεζες. Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ σε νέο ιστορικό χαμηλό βλέπουν οι αναλυτές. Σενάρια για νέα ποσοτική χαλάρωση 50 δισ. στερλινών στη Βρετανία.

Ημέρα αποφάσεων σήμερα για ΕΚΤ και ΤτΑ
Η ημέρα των αποφάσεων για δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έφτασε. Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας. Αναλυτές και επενδυτές περιμένουν κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη πλέον οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσεις, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,75%.

Επίσης προβλέπουν ότι η ΤτΑ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες. Η ΤτΑ ανακοινώσει την απόφασή της στις 14:00 ώρα Ελλάδας και η ΕΚΤ στις 14:45.

Τίποτε όμως, δεν είναι βέβαιο. Όπως άλλωστε, επισημαίνουν και οι Financial Times, ο Ιούλιος είθισται να είναι μήνας εκπλήξεων από την ΕΚΤ. Πριν από δώδεκα μήνες η ΕΤ προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούσε η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας. Τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω της κρίσης της Lehman Brothers, η ΕΚΤ επίσης προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Τώρα βεβαίως η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο πληθωρισμός δεν είναι το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης, αλλά η ανάπτυξη. Τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση επιτοκίων θα ήταν η … ορθόδοξη απάντηση. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ, αγγίζοντας το 11,1%, ενώ αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώνονται στον ευρωπαϊκό Νότο. Επίσης, γίνεται πλέον σαφές ότι επηρεάζεται και ο πυρήνας της ευρωζώνης.

Υπάρχει μία μειοψηφία αναλυτών που προβλέπει πως η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Επίσης, η Christine Lagarde τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ αυτής της άποψης λέγοντας ότι οι αγορές τίτλων από την κεντρική τράπεζα θα ήταν πιο «σοφή» κίνηση από τη μείωση των επιτοκίων.

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ επισήμως έχει αγγίξει τα 200 δις. ευρώ. Όπως όμως, δήλωσε και ο κ. Knot της ΕΚΤ εδώ και μήνες «βρίσκεται σε βαθύ ύπνο και θα παραμείνει εκεί»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v