Bernanke: Η Fed έτοιμη να παρέμβει

Η Fed είναι έτοιμη να προσφέρει επιπρόσθετη νομισματική στήριξη στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε την Τρίτη στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke. Επιβραδύνει την ανάκαμψη η Ευρώπη.

Bernanke: Η Fed έτοιμη να παρέμβει
Η Fed είναι έτοιμη να προσφέρει επιπρόσθετη νομισματική στήριξη στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε την Τρίτη στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της, Ben Bernanke, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες η ανάκαμψη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Β. Bernanke απέδωσε την επιβράδυνση της οικονομίας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στις αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ.

"Αντανακλώντας τις ανησυχίες για τον αργό ρυθμό της προόδου στη μείωση της ανεργίας και στα καθοδικά ρίσκα στην οικονομική ανάπτυξη, η επιτροπή ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι είναι έτοιμη να αναλάβει επιπρόσθετη δράση", ανέφερε.

Ο Β. Bernanke υποστήριξε ότι στα εργαλεία χαλάρωσης της Fed περιλαμβάνονται η αγορά στοιχείων ενεργητικού όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, η μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Fed στις τράπεζες για να εναποθέτουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους σε αυτήν και η αλλαγή της πληροφόρησης για τις προοπτικές των επιτοκίων.

Σημείωσε ότι η πρόσφατη επιδείνωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνει ότι η ανεργία θα μειωθεί από το 8,2% με αργούς ρυθμούς και επανέλαβε την προειδοποίησή του προς το Κογκρέσο για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του χρέους, το οποίο θα αποφεύγει τις βαθιές περικοπές και τις αυξήσεις φόρων.

Ο λεγόμενος δημοσιονομικός γκρεμός (fiscal cliff) θα σπρώξει την οικονομία σε ήπια ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους, προειδοποίησε επικαλούμενος προβλέψεις του CBO.

Eπιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες θα προκύψουν από την αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και το ταβάνι του χρέους, τόνισε ο Β. Bernanke.

"Oι αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να λάβουν υπόψη το πόσο εύθραυστη εμφανίζεται η ανάκαμψη" ανέφερε, λέγοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να στηρίξει το Κογκρέσο την οικονομία είναι μέσα από ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη "την ανάγκη για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά και την εύθραυστη ανάκαμψη".

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το σκάνδαλο του Libor, που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στη Μ. Βρετανία, ο Β. Bernanke υποστήριξε ότι το σύστημα για τον καθορισμό του επιτοκίου Libor είναι δομικά εσφαλμένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v