Προς ολική ανατροπή στη διατραπεζική αγορά

Συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών τον Σεπτέμβριο με βασικό θέμα το σκάνδαλο και την πλήρη αλλαγή του μηχανισμού στη διατραπεζική. Στο στόχαστρο 4 ευρωπαϊκές τράπεζες. Ανάλογες έρευνες στην Ασία και στις ΗΠΑ.

Προς ολική ανατροπή στη διατραπεζική αγορά
Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, καθώς ενδέχεται να αλλάξει εις τα εξ ων συνετέθη ο τρόπος διαμόρφωσης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.

Κεντρικοί τραπεζίτες και αξιωματούχοι εποπτικών αρχών για τον χρηματοοικονομικό κλάδο από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο με βασικό θέμα συζήτησης το πολύκροτο πλέον Liborgate. Καλούνται να αποφασίσουν εάν μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση του Libor θα πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως ο τρόπος διαμόρφωσης του επιτοκίου ή να εγκαταλειφθεί και να οδηγηθούμε σε… εναλλακτικές λύσεις.

Όλα αυτά την ώρα όπου το σκάνδαλο παίρνει νέες διαστάσεις. Ήδη σε αυτό φέρονται να εμπλέκονται περίπου 12 τράπεζες από όλο τον κόσμο, ενώ η Barclays είναι η μόνη που έχει παραδεχθεί δημόσια την ενοχή της καταβάλλοντας μάλιστα πρόστιμο 453 εκατ. δολ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αρχές έχουν θέσει στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εκτιμούν ότι είχε δημιουργηθεί μία ομάδα χρηματοοικονομικών οργανισμών που -υπό την καθοδήγηση της Barclays- συμμετείχε στη χειραγώγηση του Libor. Στην ομάδα αυτή λέγεται ότι εμπλέκονταν η Credit Agricole, η HSBC, η Deutsche Bank και η Societe Generale.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της -σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters- ασκεί πιέσεις στους οργανωτές του Euribor να κινηθούν προς την ανάκαμψη της αξιοπιστίας του επιτοκίου στη διατραπεζική αγορά.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία των εξελίξεων αρκεί να αναφερθεί ότι το επιτόκιο Libor χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για μία αγορά παραγώγων και συμβολαίων συνολικού ύψους 550 τρισ. δολ., ενώ το επιτόκιο Euribor χρησιμοποιείται ως βάση για τη διαμόρφωση του επιτοκίου στα περισσότερα δάνεια που χορηγούνται στην ευρωζώνη.

Το θέμα δεν σταματά εδώ. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν υπό αναθεώρηση τον τρόπο διαμόρφωσης των δικών τους επιτοκίων διατραπεζικής. Συγκεκριμένα, η Ένωση Τραπεζών του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τον μηχανισμό διαμόρφωσης του Hibor.

Σε ανάλογη κίνηση προχωρά και η Ένωση Τραπεζών της Ιαπωνίας, ενώ οι εποπτικές αρχές της Νοτίου Κορέας δήλωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα εναντίον τεσσάρων τραπεζών της χώρας. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Citigroup και τη UBS να σταματήσουν κάποιες δραστηριότητές τους στη χώρα μετά από αναφορές για προσπάθεια χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικής του Τόκιο, Tibor.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στις 9 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνάντηση της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των κεντρικών τραπεζών στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Οι συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Financial Stability Board.

«Είναι πολύ σαφές ότι απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Libor», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε λόγο για «δομικά προβλήματα» στο Libor, ενώ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά Marck Carney δήλωσε ότι υπάρχουν… εναλλακτικές λύσεις.

«Υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές εάν το Libor δεν μπορεί να διορθωθεί», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν υφίστανται δομικά προβλήματα και δεν μπορούν να διορθωθούν, που είναι μία πιθανότητα, τότε θα πρέπει να υπάρξουν προσεγγίσεις διαφορετικού τύπου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v