Συρία:Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Δαμασκό

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία, με δυνάμεις των ανταρτών να επιτίθενται στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη Δαμασκό και να καταλαμβάνουν φυλάκια στα σύνορα με Τουρκία. Αιχμηρές δηλώσεις Ισραήλ για Ιράν.

Συρία:Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Δαμασκό
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο υπουργοί της κυβέρνησης Assad και τραυματίστηκαν άλλοι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ακτιβιστές και κατοίκους, αντάρτες επιτέθηκαν την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της συριακής αστυνομίας στη Δαμασκό, ενώ οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα μαίνονται από την Κυριακή.

"Την τελευταία ώρα οι πυροβολισμοί ήταν σφοδροί. Τώρα έχουν αρχίσει να ηρεμούν τα πράγματα, αλλά οι δρόμοι γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας παραμένουν άδειοι", δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κάτοικος της Δαμασκού.

Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες για εύρεση διπλωματικής λύσης φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο, μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και η Κίνα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα απειλούσε με νέες κυρώσεις τις συριακές αρχές εφόσον δεν απέσυραν τις δυνάμεις του στρατού από κατοικημένες περιοχές, ενώ θα έδινε τη δυνατότητα να επεκταθεί η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία κατά 45 ακόμα μέρες

Ήταν η τρίτη φορά που η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν ψήφισμα του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Stratfor, Σύριοι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν δυο φυλάκια στα σύνορα με την Τουρκία, το Bab al –Hawa και το Bab al-Salam και το Abu-kamal στα σύνορα με το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει αυξημένη ναυτική παρουσία, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Στην πόλη Latakia έχει μεταβεί ο Assad

Ο Σύριος πρόεδρος Bashar al – Assad βρίσκεται στην παράκτια πόλη Latakia, ανέφεραν πηγές της συριακής αντιπολίτευσης και ένας δυτικός διπλωμάτης στο Reuters.

"Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Assad βρίσκεται στο παλάτι στην Latakia και ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί εδώ και μέρες" σημείωσε μια από τις πηγές. 

Εκτός Δαμασκού βρίσκονται και η μητέρα και η αδελφή του Assad. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων οι δύο γυναίκες έχουν μεταβεί στην επαρχία Tartus για να παραστούν στην κηδεία του κουνιάδου του Assad, Αssef Shawkat.

Τη Χεζμπολάχ και το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση στη Βουλγαρία

Ενταση, όμως, προκαλεί και η επίθεση κατά Ισραηλινών στην Βουλγαρία. "Η χθεσινή επίθεση στη Βουλγαρία διαπράχτηκε από τη Χεζμπολάχ" δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, χαρακτηρίζοντας την ισλαμική οργάνωση "πληρεξούσιο" του Ιράν.

"Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία του Ιράν. Δεν θα μας κερδίσει. Θα προβάλουμε ισχυρή αντίσταση" πρόσθεσε. Ο υπουργός Άμυνας Ehud Barak ανέφερε ότι το Ισραήλ "θα κάνει ότι χρειάζεται για να βρει αυτούς που ευθύνονται και αυτούς που τους έστειλαν".

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Mark Regev συνέδεσε την σύλληψη ενός υπόπτου στην Κύπρο αυτό το μήνα, με την βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία.

"Ο ύποπτος που συνελήφθη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αποκάλυψε επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο ήταν σχεδόν ίδιο με ότι συνέβη στη Βουλγαρία" σημείωσε στο Reuters.

To Ιράν από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες του Ισραήλ ως "αβάσιμες", με εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών να αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη της Τεχεράνης στη βομβιστική επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v