Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Ο ΥΠΟΙΚ αποκλείει νέο πακέτο στήριξης

Απαντώντας στο μπαράζ δημοσιευμάτων, ο Luis de Guindos αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κρατικού πακέτου στήριξης για την Ισπανία, πέραν των 100 δισ. ευρώ. Συνάντηση την Τρίτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ισπανία: Ο ΥΠΟΙΚ αποκλείει νέο πακέτο στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κρατικού πακέτου στήριξης για την Ισπανία, πέραν των 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Ερωτηθείς για αυτό το ενδεχόμενο στο κοινοβούλιο απάντησε ρητά «Απολύτως όχι».

Γεγονός όμως, είναι πως σημαντική μερίδα του ξένου Τύπου αναφέρει πλέον αυτό το ενδεχόμενο ως ορατό. Οι αιτίες είναι εμφανείς. Η Ισπανία καλείται να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας (κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα) που επιδεινώνεται με τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας των 65 δις. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού κλάδου ανέρχονται πλέον στο 9% του συνόλου, ενώ παράλληλα, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης καλείται να στηρίξει τις περιφέρειες της χώρας ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία. Και όλα αυτά, ενώ ο δρόμος των αγορών καθίσταται όλο και πιο ακριβώς, όπως αποδεικνύεται και από τα αδύναμα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση αύριο Τρίτη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και του Ισπανού ομολόγου του Luis de Guindos. Η εκπρόσωπος του κ. Schaeuble μάλιστα έσπευσε να εκφράσει την πεποίθηση της Γερμανίας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία θα ηρεμήσει η κατάσταση στις αγορές. «Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία θα συμβάλουν στο να επέλθει ηρεμία στις αγορές» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση των προβλημάτων στις ισπανικές περιφέρειες «δεν σχετίζεται σε τίποτα» με το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών δήλωσε η κα. Marianne Kothe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v