"Ασπίδα" ψάχνουν οι γαλλικές τράπεζες

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας σπεύδουν να «κόψουν» ποσά άνω των 140 δισ. ευρώ που δίνουν για τις δραστηριότητές τους στις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης.

Ασπίδα ψάχνουν οι γαλλικές τράπεζες
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας σπεύδουν να «κόψουν» ποσά άνω των 140 δισ. ευρώ που δίνουν για τις δραστηριότητές τους στις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από μια πιθανή διάλυση της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε μια κίνηση υποχώρησης, οι γαλλικές τράπεζες –και ιδιαίτερα οι BNP Paribas και Credit Agricole- προσπαθούν να κάνουν τις δραστηριότητές τους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία λιγότερο εξαρτώμενες από πόρους της μητρικής εταιρείας.

Στη δεκαετία που πέρασε από την δημιουργία του ευρώ, οι γαλλικές τράπεζες ήταν μεταξύ των πιο φιλόδοξων της περιοχής και προχώρησαν στις περισσότερες εξαγορές, επενδύοντας περίπου 36 δισ. ευρώ στις πέντε προαναφερθείσες χώρες, με δέλεαρ τις προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές αυτές. Η υποχώρησή τους τώρα αντανακλά την προσπάθεια των τραπεζών να αμυνθούν έναντι του κινδύνου –όσο απόμακρος και αν είναι αυτός- εξόδου οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale και Natixis διαθέτουν 150 δισ. ευρώ από τις εγχώριες δραστηριότητές τους για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, όπως σημειώνει το Bloomberg, το ρίσκο της Credit Agricole συνδέεται με την Εμπορική. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας είχε ελληνικά δάνεια ύψους 23 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Προχώρησε σε μείωση της χρηματοδότησης προς την Εμπορική στα 4,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου από 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, εν μέρει διότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις, ενώ αξιοποίησε και χρηματοδότηση ύψους 1,6% από την ΕΚΤ για την Εμπορική.

Η Credit Agricole εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την Εμπορική, συμπεριλαμβανομένης της συνένωσής της με εγχώρια τράπεζα ή την πλήρη αποχώρηση από την ελληνική τράπεζα, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της CA.

Η Societe Generale από την πλευρά της δεν διαθέτει δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ιταλία ή την Ισπανία. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της στην ελληνική θυγατρική, την Geniki Bank, είναι σχεδόν το ένα δέκατο αυτού που έχει η Credit Agricile στην Εμπορική.

Η Γενική έχει «πολύ χαμηλή εξάρτηση από χρηματοδότηση από τον Όμιλο» και η τράπεζα διαθέτει «περιορισμένη μη-κρατική έκθεση» στις πέντε προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες, ανέφερε η γαλλική τράπεζα στις 15 Ιουνίου.

«Πέραν της Ελλάδας, η SocGen φαίνεται καλά», καθώς η κεφαλαιακή της βάση θα πλήττονταν λιγότερο απ’ ότι αυτή της BNP Paribas από μια πιθανή έξοδο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v