Συρία: Βομβαρδισμοί σε Δαμασκό και Χαλέπι

Στην πόλη Χαλέπι και στην πρωτεύουσα Δαμασκό συγκεντρώνεται οι δυνάμεις του συριακού στρατού. Συνεχείς βομβαρδισμοί σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Έτοιμος να εργαστεί για πολιτική λύση, δηλώνει ο Στρατηγός, Μανάφ Τλας

Συρία: Βομβαρδισμοί σε Δαμασκό και Χαλέπι
Αμείωτοι συνεχίζονται και την Πέμπτη οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, Χαλέπι, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσσαντ εντείνουν τις προσπάθειες για να καταστείλουν τις δυνάμεις των ανταρτών στα δύο αστικά κέντρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κάτοικοι της πρωτεύουσας ανέφεραν ότι το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί στις νότιες περιοχές. Ελικόπτερα επιτέθηκαν στην συνοικία Χαζάρ αλ Ασουάντ, ένα από τα τελευταία οχυρά των ανταρτών στην πόλη.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στο Χαλέπι, στέλνοντας στην πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων δυνάμεις που επιχειρούσαν στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Χαλέπι και ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι οι αντάρτες ελέγχουν τη μισή πόλη, ισχυρισμός που σύμφωνα με το Reuters δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

"Υπήρξαν βομβαρδισμοί αυτό το πρωί στις συνοικίες Μασχάντ και Σαλεχεντίν" ανέφερε ο ακτιβιστής Αμπού Χισάμ. "Τώρα έχουν σταματήσει, αλλά πετάνε από πάνω ελικόπτερα" πρόσθεσε.

Ακτιβιστές είπαν ότι 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μέσα και γύρω από το Χαλέπει την Τετάρτη, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης στους 18.000.

Σύμφωνα με πολεμικούς αναλυτές ο συριακός στρατός εγκαταλείπει θέσεις για να επικεντρωθεί στις μάχες στο Χαλέπει και τη Δαμασκό, αφήνοντας άλλες περιοχές στα χέρια των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο εδώ και μια εβδομάδα, όταν η βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό προκάλεσε το θάνατο υπουργών της κυβέρνησης του.

Ο ρόλος του Στρατηγού Μανάφ Τλας

Ο Στρατηγός Μανάφ Τλας, πρώην στενός φίλος του Άσσαντ που θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο σε μια μετάβαση εξουσίας, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι δεν αυτομόλησε από τη Συρία για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και ότι εργάζεται για μια ειρηνική αλλαγή.

"Συζητώ με ανθρώπους έξω από τη Συρία για να βρούμε ένα πεδίο συναίνεσης στο εσωτερικό" δήλωσε την Πέμπτη σε εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας.

"Έφυγα από τη Συρία για να προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ την συνένωση των έντιμων ανθρώπων μέσα και έξω από τη Συρία στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την έξοδο της Συρίας από την κρίση" πρόσθεσε.

"Θα συνεργαστώ με κάθε έντιμο πρόσωπο που θέλει να ξαναχτίσει τη Συρία, είτε το Εθνικό Συμβούλιο είτε τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας" σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο του Σαράγιεβο, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να δώσει ένα τέλος στη σφαγή στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v