Η ΕΚΤ θα περιμένει να ζητήσει η Ισπανία βοήθεια

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι η EKT θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP), η Goldman Sachs δεν προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΕΚΤ θα περιμένει να ζητήσει η Ισπανία βοήθεια
Παρά τις αυξημένες προσδοκίες ότι η EKT θα ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP), η Goldman Sachs δεν προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και η Moody's εκτιμά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα είναι να κερδίσει χρόνο.

«Πριν η ΕΚΤ προσφέρει άμεση υποστήριξη στις αγορές κρατικού χρέους, και ειδικά στην Ισπανία, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο η ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το EFSF και να αποδεχθεί σιωπηρά τους ευρωπαϊκούς όρους (conditionality)», εκτιμά η G. Sachs.

Ένας από τους βασικούς λόγους, γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να «δεσμεύσει» τη χώρα στην απαραίτητη εξυγίανση της οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις και στην προσαρμογή.

Moody's: Η ΕΚΤ μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο στο ευρώ και τους πολιτικούς

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει χρόνο για τους πολιτικούς της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κρίσης χρέους, υποστηρίζει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Σύμφωνα με τον Alastair Wilson, τα πρόσφατα σχόλια του Draghi ότι θα κάνει τα πάντα για το ευρώ αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση για την ενίσχυση των χωρών της περιφέρειας.

Όμως, παρότι το γεγονός αυξάνει την πεποίθηση πως τελικά η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει -και αυτή η προσπάθεια θα είναι σημαντική για να προστατευτεί το ευρώ-, δεν είναι αρκετή για να λύσει την κρίση χρέους, υποστηρίζει η Moody’s.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να αγοράσει χρόνο. Οι κινήσεις της μόνες δεν θα λύσουν την κρίση», εκτιμά ο Wilson.

«Η λύση τελικά εναπόκειται στην επίτευξη δομικών αλλαγών στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών και στο χρέος, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και στη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης», καταλήγει, σημειώνοντας ότι όλα αυτά θα απαιτήσουν χρόνια για να υλοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v