Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Eντολή Obama για στήριξη των ανταρτών

Ο Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχει υπογράψει μυστική εντολή που εξουσιοδοτεί την αμερικανική στήριξη προς τους αντάρτες που επιχειρούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad.

Συρία: Eντολή Obama για στήριξη των ανταρτών
Ο Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχει υπογράψει μυστική εντολή που εξουσιοδοτεί την αμερικανική στήριξη προς τους αντάρτες που επιχειρούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και την κυβέρνησή του, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εντολή του Obama, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος, ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στη CIA και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες να παράσχουν στήριξη που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αντάρτες να διώξουν τον Assad.

Αυτή και άλλες εξελίξεις σηματοδοτούν στροφή προς αυξανόμενη στήριξη των ένοπλων αντιπάλων του Assad - στροφή που εντάθηκε μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα να συμφωνήσει σε σκληρότερες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν δεν δίνει ακόμα όπλα στους αντάρτες, παρότι ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ το πράττουν, όμως Aμερικανοί και Eυρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως παρατηρούνται αξιοπρόσεκτες βελτιώσεις στη συνοχή και στην αποτελεσματικότητα των ομάδων των ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πότε ακριβώς ο Obama υπέγραψε τη μυστική αυτή εξουσιοδότηση, καθώς και την έκταση της συγκεκριμένης στήριξης δεν είναι ξεκάθαρο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Tommy Vietor, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν εγκαταστήσει στα Άδανα μυστική βάση μέσω της οποίας τροφοδοτούν τους εξεγερμένους με στρατιωτικό και τηλεπικοινωνιακό υλικό.

Στην κατοχή των ανταρτών φαίνεται ήδη να υπάρχουν πύραυλοι επιφανείας - αέρος, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) κατά επιθετικών ελικοπτέρων του συριακού τακτικού στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v