Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Αμυνες απέναντι σε ευρωέξοδο στήνουν στις ΗΠΑ

Οι τράπεζες της Wall Street λένε ολοένα και περισσότερο σε πελάτες να αναδιαρθρώσουν τα συμβόλαιά τους ή να βρουν άλλη τράπεζα, καθώς ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, μεταδίδουν οι F.T.

FT: Αμυνες απέναντι σε ευρωέξοδο στήνουν στις ΗΠΑ
Οι τράπεζες της Wall Street λένε ολοένα και περισσότερο σε αντισυμβαλλόμενους και δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα συμβόλαιά τους ή να βρουν άλλη τράπεζα, καθώς ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, μεταδίδουν οι F.T.

Χρησιμοποιώντας προϊόντα, όπως τα CDS, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μειώσει την καθαρή έκθεσή τους στις «προβληματικές χώρες». Παράλληλα, όμως, δουλεύουν περισσότερο στο παρασκήνιο προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αν μια χώρα φύγει από το ευρώ δεν θα αναγκαστούν να πληρωθούν σε υποτιμημένες δραχμές ή πεσέτες.

Στοιχεία και αναλύσεις δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs έχουν ακολουθήσει αυτήν την τακτική απέναντι στις πέντε χώρες που είναι στο στόχαστρο (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία).

Καμία τράπεζα δεν άλλαξε «δραματικά» την έκθεσή της, σημειώνεται, αλλά οι θέσεις που υπάρχουν κυμαίνονται από 5,4 δισ. για τη Morgan Stanley έως 20 δισ. για την JPMorgan Chase και θεωρούνται διαχειρίσιμες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Wall Street σημειώνει ότι έχει προσεγγίσει τους αντισυλαμβαλλομένους του στα παράγωγα λέγοντας: «Έχουμε αυτό το συμβόλαιο, είναι σε ευρώ, θέλω να ξέρω, αν φύγει η Ισπανία από το ευρώ θα πρέπει να γίνουμε αντίδικοι ή να συμφωνήσουμε ότι είναι συμβόλαιο σε ευρώ; Ας το πάμε σε αγγλικό δίκαιο ώστε να συμφωνούμε και να ξέρουμε πού βρισκόμαστε». Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη λήξη του συμβολαίου, δεν γίνεται ανανέωση, συμπληρώνει.

Τα περισσότερα συμβόλαια παραγώγων ήδη χρησιμοποιούν το αγγλικό δίκαιο, το οποίο τραπεζίτες και δικηγόροι πιστεύουν ότι θα αναγκάσει τους αντισυμβαλλόμενους από μια χώρα που θα φύγει από το ευρώ να συνεχίσουν τις πληρωμένες σε ευρώ αντί στο νέο υποτιμημένο νόμισμα.

Άλλος trader σημειώνει ότι αμερικανικές τράπεζες παίρνουν ως εγγυήσεις (collateral) αξίες που δεν μπορούν ξαφνικά να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v