Ρεκόρ σορταρίσματος στην πλατίνα λόγω …ευρωκρίσης

Μια από τις μεγαλύτερες «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη είναι η πλατίνα, όπου τα "σορταρίσματα" έχουν 5πλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

Ρεκόρ σορταρίσματος στην πλατίνα λόγω …ευρωκρίσης
Μια από τις μεγαλύτερες «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη είναι η πλατίνα, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

Τους τελευταίους μήνες, οι διαχειριστές hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για διολίσθηση της τιμής του μετάλλου στο υψηλότερο επίπεδο που έχει εμφανιστεί ποτέ στην αγορά παραγώγων προθεσμιακών συμβολαίων (futures market). Κι αυτό γιατί η κύρια χρήση της πλατίνας είναι στους καταλύτες των αυτοκινήτων και η Ευρώπη είναι, μακράν, η μεγαλύτερη αγορά καταλυτικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής τα «στοιχήματα» αποδίδουν καθώς η τιμή της πλατίνας έχει διολισθήσει 18% από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το συμβόλαιο Αυγούστου του λευκού πολυτίμου μετάλλου έκλεισε την Τετάρτη στα 1.408 δολ. ανά ουγκιά στο New York Mercantile Exchange.

Οι αγορές νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν 7,4% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το α΄ εξάμηνο, σύμφωνα με την European Automobile Manufacturers' Association. Όσο λιγότερα αυτοκίνητα, τόσο λιγότερη είναι η ζήτηση για την πλατίνα που χρησιμοποιείται στους καταλύτες. Το 2011 στην Ευρώπη αναλογούσε το 25% περίπου της ζήτησης του μετάλλου.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι κερδοσκόποι επενδυτές, δηλαδή hedge funds και άλλοι money managers, έχουν πενταπλασιάσει τις τοποθετήσεις σε συμβόλαια που ποντάρουν σε πτώση τιμών, στον αριθμό ρεκόρ των 17.584 συμβολαίων, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολ. σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς παραγώγων εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Αυτές οι θέσεις καταλαμβάνουν πλέον το ένα τρίτο των 3,7 δισ. δολ. σε futures και options πλατίνας στο κορυφαίο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Με δεδομένη βέβαια την κάθετη πτώση των τιμών μετά τον Φεβρουάριο, ορισμένοι αναλυτές αρχίζουν να προβλέπουν πλέον ανάκαμψη. Μια ανέλπιστη βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι traders θα υποχρεώνονται να αγοράζουν προθεσμιακά συμβόλαια για να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις.

Η προβλεπόμενη μείωση της προσφοράς -εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί καθώς και της μείωσης της παραγωγής ως απάντηση στην μείωσης της ζήτησης- θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά τις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v