ΔΝΤ: "Παράδειγμα" το μνημόνιο της Ισλανδίας

Η Ισλανδία μπορεί να δώσει μαθήματα στα κράτη που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από πακέτα διάσωσης, λέει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα. Πώς προστάτευσε την κοινωνία και ξέφυγε από την κρίση.

ΔΝΤ: Παράδειγμα το μνημόνιο της Ισλανδίας
Η Ισλανδία μπορεί να δώσει σημαντικά μαθήματα στα κράτη που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από πακέτα διάσωσης, καθώς η προσέγγιση της νήσου δημιούργησε «ανέλπιστα εύρωστη ανάκαμψη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.

Η δέσμευσή της στο πρόγραμμα προσαρμογής, η απόφασή της να επιβάλει ζημίες στους ομολογιούχους αντί στους φορολογούμενους και η υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας που προστάτευσε τους ανέργους από την πενία τη βοήθησαν να βρει δύναμη να εξέλθει από την κατάρρευση και να κινηθεί προς την ανάκαμψη, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

«Η Ισλανδία έχει πραγματοποιήσει μεγάλα επιτεύγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής, Daria V. Zakharova, σε συνέντευξή της στο Bloomberg. «Έχει πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά για φέτος και του χρόνου, γιατί φαίνεται ότι η ανάπτυξή της έχει ευρεία βάση».

Η Ισλανδία αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008 όταν τα χρέη τους ξεπέρασαν κατά 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της. Στη συνέχεια, προστατεύτηκε από τις εκροές κεφαλαίων περιορίζοντας τις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να αποτραπούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Έτσι οι αρχές μπόρεσαν να επικεντρωθούν στην υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Το γεγονός ότι η Ισλανδία κατάφερε να υπερασπιστεί το κοινωνικό σύστημα, εν μέσω πολύ σοβαρής δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του προγράμματος και της ισλανδικής κυβέρνησης» είπε η κ. Zakharova.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v