Κύπρος: Πλημμύρισε λουκέτα η Λευκωσία

Εκατοντάδες καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας βάζουν λουκέτο υπό το βάρος της ύφεσης.

Κύπρος: Πλημμύρισε λουκέτα η Λευκωσία
Εκατοντάδες καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας βάζουν λουκέτο υπό το βάρος της ύφεσης.

Η αδυναμία των τραπεζών να συντηρήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ενέσεις ρευστότητας, η δραματική κάμψη της κατανάλωσης και η μετατόπιση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα των malls οδηγούν ορισμένους από τους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας σε μαρασμό.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, μια απλή βόλτα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας δείχνει τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο και κατ’ επέκταση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, στην οποία την εποχή όπου ανθούσε το εμπόριο τα σπίτια μετατρέπονταν σε χρόνο ρεκόρ σε καταστήματα, ένα στα τρία καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου, που άλλοτε έπαιρνε κατάστημα όποιος πλήρωνε τα πιο πολλά για αέρα, 16 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό.

Στο πάλε ποτέ φημισμένο εμπορικό κέντρο City Plaza, μόνο στον πρώτο όροφο, έξι καταστήματα παραμένουν στα αζήτητα για μήνες.

Η αύξηση της προσφοράς κενών καταστημάτων έχει μειώσει απότομα τις τιμές των ενοικίων, αφού αρκετοί επιλέγουν να μετακινηθούν σε τοποθεσίες με πιο χαμηλά ενοίκια.

«Αν και έχουν μειωθεί οι τιμές των καταστημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια από 20% -30%, βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο χωρίς να υπάρχει κανένα κίνητρο ενοικίασής τους, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά», δείχνει ο εκτιμητής Πόλυς Κουρουσίδης.

Στις πιο εμπορικές αρτηρίες της πρωτεύουσας Μνασιάδου, Στασικράτους και Μακαρίου, το 20% των καταστημάτων και γραφείων έχει κατεβάσει ρολά, επισημαίνει ο κ. Κουρουσίδης.

«Στους συγκεκριμένους δρόμους πριν από μόλις μερικά χρόνια για να ενοικιάσει κάποιος μαγαζί πλήρωνε μέχρι και €800 χιλ. αέρα. Σήμερα σε παρακαλούν για να ενοικιάσεις».

Ο γενικός γραμματέας ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης κρούει το καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί στο λιανικό εμπόριο, τονίζοντας ότι «το 30% των καταστημάτων και γραφείων παγκύπρια έχει βάλει λουκέτο, ενώ το 90% αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία αντιμετωπίζει προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v