Απογοητεύουν τα εταιρικά αποτελέσματα στην ΕΕ

Από τις εταιρείες του STOXX 600, το 48% ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές ψαλιδίζουν τις ετήσιες προβλέψεις τους. Η κρίση κρατικού χρέους πλήττει και τις επιχειρήσεις του πυρήνα.

Απογοητεύουν τα εταιρικά αποτελέσματα στην ΕΕ
Απογοητευτικό χαρακτηρίζεται το τρίμηνο από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων στην ευρωζώνη γεγονός που υποδεικνύει ότι η κρίση κρατικού χρέους επηρεάζει πλέον αισθητά και την εταιρική κερδοφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από τις εταιρείες που μετέχουν στον Stoxx 600, το 48% ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των αναλυτών να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις πλέον για όλη τη χρονιά. Το 47% ανακοίνωσε αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών και 5% αποτελέσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Η εικόνα από τα αποτελέσματα στην Ευρώπη είναι μάλλον δυσοίωνη» δήλωσε η Karen Olney της UBS επισημαίνοντας μάλιστα την αντίθετη εικόνα στις ΗΠΑ όπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων ανακοίνωσαν αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι αναλυτές έσπευσαν να ψαλιδίσουν τις προβλέψεις τους για την ετήσια κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Τον Ιανουάριο η κρατούσα εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη έκανε λόγο για αύξηση 8% και τώρα προβλέπει μείωση 1%» αναφέρουν οι FT στο σχετικό δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v