ΗΠΑ: Στις ακτές της Λουιζιάνα ο τυφώνας Ισαάκ

Επτά χρόνια μετά την Κατρίνα, ο τυφώνας Ισαάκ φτάνει στη νοτιανατολική ακτή της Λουιζιάνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

ΗΠΑ: Στις ακτές της Λουιζιάνα ο τυφώνας Ισαάκ
Επτά χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα της Κατρίνα, ο τυφώνας Ισαάκ φτάνει στη νοτιανατολική ακτή της Λουιζιάνα, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια πορεία προς τη Νέα Ορλεάνη. Πλήττει τις παράκτιες περιοχές της πολιτείας με ακραία καιρικά φαινόμενα, ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες που προκαλούν μεγάλα κύματα κατά μήκος των βόρειων ακτών του Κόλπου του Μεξικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συστήνει στους κατοίκους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις εκκένωσης. «Τώρα δεν είναι η ώρα να προκαλέσουμε τη μοίρα, τώρα δεν είναι η ώρα να αγνοηθούν οι επίσημες προειδοποιήσεις. Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την κατάσταση» δήλωσε. Ήδη χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ όσοι έμειναν πίσω βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η Νέα Ορλεάνη έχει ένα νέο «όπλο» για την προστασία της από το πέρασμα του Ισαάκ, ένα παγκόσμιας κλάσης αντιπλημμυρικό σύστημα που κόστισε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά, το πρωί της Τρίτης, το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού, μετακίνησε τη γιγαντιαία πόρτα στη θέση που πρέπει να είναι σε περίπτωση εκτεταμένης πλημμύρας, στο άνω άκρο της λίμνης Μπόργκιν, κλείνοντας και αποκλείοντας από τα νερά, μια περιοχή μήκους 3,2 χιλιομέτρων και ύψους 7,9 μέτρων.

Για τη Νέα Ορλεάνη το σύστημα αυτό, που είναι γνωστό ως «Το Μεγάλο Τείχος» (The Great Wall), αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας, των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, από ένα παλιρροϊκό κύμα που θα έρθει με εξαιρετική ισχύ, από τον Κόλπο του Μεξικού.

Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, και αποτελείται από ένα δίκτυο γιγαντιαίων αντλιών, μήκους 563 χιλιομέτρων, από δίκτυο ύδρο-συλλεκτών και πέτρινων εμποδίων, που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v