Draghi: Ίσως χρειαστούν "έκτακτα μέτρα" από ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, με άρθρο του στη γερμανική Die Zeit, πρακτικά προαναγγέλλει νέες κινήσεις και χρήση έκτακτων μέτρων, για να αντιμετωπιστούν η κρίση και οι παράλογοι φόβοι που επικρατούν στις αγορές.

Draghi: Ίσως χρειαστούν έκτακτα μέτρα από ΕΚΤ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για έκτακτες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Mario Draghi. Λίγο πριν ξεκινήσει το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole και μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Draghi αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σε άρθρο του στη γερμανική Die Zeit, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι "για να εκπληρώσουμε την εντολή που έχουμε απαιτείται ορισμένες φορές να υπερβούμε τα κανονικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής", όταν οι αγορές "είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους".

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια για να εξασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική, και κατά συνέπεια η σταθερότητα των τιμών, θα υπάρχει για όλους τους πολίτες της ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σε καιρούς μπορεί να απαιτηθούν έκτακτα μέτρα" γράφει στο άρθρο του, το οποίο τιτλοφορείται "Το μέλλον του ευρώ: Σταθερότητα μέσα από την αλλαγή".

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της περιφέρειας ώστε να χαλιναγωγηθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο της 6ης Σεπτεμβρίου. Η επιλογή της Die Zeit δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank αντιδρά σθεναρά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v