Fekter: Υπό προϋποθέσεις η στήριξη από ΕΚΤ

Η στήριξη από την ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις, υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter μία ημέρα μετά τις πολύκροτες δηλώσεις Mario Draghi για «έκτακτα μέτρα».

Fekter: Υπό προϋποθέσεις η στήριξη από ΕΚΤ
Η στήριξη από την ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις, υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter μία ημέρα μετά τις πολύκροτες δηλώσεις Mario Draghi για «έκτακτα μέτρα». Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, η κα. Fekter δεν έφερε αντίρρηση στις προθέσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποτραπεί ο «ηθικός κίνδυνος». Αναφορικά με την Ελλάδα, αρνήθηκε να σχολιάσει μέχρις ότου κοινοποιηθεί η έκθεση της τρόικας.

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ βάσει του καταστατικού της, αλλά θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τον έλεγχο, γιατί δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε ηθικό κίνδυνο» δήλωσε η κα. Fekter και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ελέγχουμε ότι οι χώρες θα κάνουν τη δουλειά τους και με βάση αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορούμε να βοηθήσουμε».

Επισημαίνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, με άρθρο του στη γερμανική Die Zeit, ο Mario Draghi ουσιαστικά προανήγγειλε "έκτακτα μέτρα" λέγοντας ότι αυτό «απαιτούνται πλέον και από την βασική μας εντολή για σταθερότητα των τιμών». Αναλυτές και αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου ώστε να δουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Εάν η ΕΚΤ βοηθήσει τότε θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις» δήλωσε πάντως, η κα. Fekter αποσαφηνίζοντας τη θέση της Αυστρίας.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα προτού δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικας. «Δεν έχω καμία απολύτως άποψη (για την ιδέα) ότι εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις θα ζητηθούν περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους της Αυστρίας» είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ωστόσο, αισιόδοξη για τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία. «Η Ιταλία καταγράφει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Οι ενδείξεις που έχουμε από την Ισπανία μέχρι στιγμής είναι πως χρειάζεται βοήθεια μόνο για τις τράπεζες»

Εξέφρασε παράλληλα, την αισιοδοξία της ότι η ευρωζώνη θα μείνει ανέπαφη. «Παλεύω γι’ αυτό. Η βούληση των υπουργών είναι πολύ σαφής για να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη. Είναι ίσως το πιο σταθερό στοιχείο από όλα όσα βρίσκονται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή» κατέληξε.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v