ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι εταιρείες private equity

Ο Δημοκρατικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα κατά ορισμένων ετιαρειών private equity για τη φορολογική τους πολιτική. Μία εξ αυτών είναι η Bain Capital, της οποίας CEO ήταν... ο Mitt Romney.

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι εταιρείες private equity
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity στον κόσμο βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης, σε μία έρευνα με έντονη πολιτική χροιά εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Μία εξ αυτών των εταιρειών είναι η Bain Capital, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο Mitt Romney, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρεία των ΗΠΑ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξάγεται από το Δημοκρατικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο πηγές προσκειμένες στις εξελίξεις, στην έρευνα περιλαμβάνονται και άλλες εταιρίες όπως η KKR και η Apollo Group.

Η έρευνα του κ. Schneiderman αφορά την πολύκροτη τακτική «παραίτησης από προμήθειες» βάσει της οποίας στελέχη των εταιρειών private equity επένδυαν τις προμήθειές τους σε κάποιο επενδυτικό ταμείο. Τα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις φορολογούνται βάσει του συντελεστή επί εταιρικών κερδών, που είναι πολύ χαμηλότερος από τον συντελεστή για τη φορολογία εισοδήματος. «Στις ΗΠΑ συζητείται ευρέως εάν η τακτική αυτή είναι νόμιμη, επιθετική ή παράνομη» αναφέρουν οι Financial Times.

«Είναι επαίσχυντα πολιτική εξέλιξη, αλλά ήταν αναμενόμενη και μου προκαλεί εντύπωση ότι δεν έγινε νωρίτερα» λέει στέλεχος εταιρείας private equity στους FT και συμπληρώνει: «Εάν έχεις το δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα, τότε δεν έχεις το δικαίωμα να είσαι πρόεδρος. Εάν η Bain και ο κ. Romney γλίτωσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους τότε θα πρέπει να εξεταστεί".

Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, οι φορολογικές δηλώσεις του κ. Romney έγιναν βασικό θέμα διαμάχης, με σκληρές πιέσεις από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι αναφέρουν την επιστροφή φόρου την οποία απολάμβανε επί πολλά χρόνια ο κ. Romney. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, προβάλουν ότι η προϋπηρεσία του κ. Romney στο τιμόνι τις Bain του δίνει την απαραίτητη εμπειρία για να στηρίξει την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v