Fuchs (CDU): Η Merkel στηρίζει Weidmann

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού είπε πως η καγκελάριος στηρίζει τον επικεφαλής της Bundesbank για μη μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ.

Fuchs (CDU): Η Merkel στηρίζει Weidmann
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εταίρος της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει τον επικεφαλής της Bundesbank στην προσπάθεια που κάνει να μην επιτρέψει τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Μ. Fuchs οι κινήσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωρισμό. Έτσι τάσσεται κατά των εκτεταμένων αγορών, ενώ συμπληρώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα μόνο αν αυτά συνδέονται με αυστηρούς όρους (conditionality). Συμπληρώνει, πάντως, ότι πιστεύει πως το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα δώσει το πράσινο φως στη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM).

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πληροφοριών εν αναμονή της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, ο Weidmann εμφανίζεται έτοιμος να ψηφίσει κατά της αγοράς ομολόγων «σε κάθε περίπτωση». Ταυτόχρονα άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Φινλανδός Erkki Liikanen και ο Βέλγος Luc Coene συγκαταλέγονται σε εκείνους που εμφανίζονται διστακτικοί.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισπανός Luis Linde ηγείται της πλειοψηφίας που είναι υπέρ της εφαρμογής προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους γρήγορα και με όσο λιγότερους όρους. Η Ιταλία είναι σίγουρα στο πλευρό του, ενώ η Γαλλία βλέπει με συμπάθεια τη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με τους FTD, ο Draghi είναι στη μέση αποφασισμένος να κρατήσει την ευρωζώνη ανέπαφη σχεδόν με κάθε κόστος, αλλά απρόθυμος να παρέμβει στις αγορές με τρόπο που θα οδηγεί «σε συστηματική κρατική χρηματοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v