Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat στην τελική της εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης. Αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία σε ετήσια βάση.

Ύφεση 0,2% στην ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat στην τελική της εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης.

Η στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης ωστόσο, αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,4%.

Από τα στοιχεία της Eurostat γίνεται σαφές ότι η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον και τις χώρες του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα. Το φιλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 1,1%, το βελγικό κατά 0,6%, ενώ σαφής είναι η επιβράδυνση στην Αυστρία όπου ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο.

Ως προς τον ευρωπαϊκό Νότο, η ύφεση στην Πορτογαλία άγγιξε το 1,2%, στην Ισπανία το 0,4% και στην Ιταλία το 0,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v