Hollande: Υψηλή φορολογία χωρίς εξαιρέσεις

Καυτή συζήτηση στη Γαλλία για το πολύκροτο 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα. "Θα συνεχίσω χωρίς εξαιρέσεις" υποστηρίζει ο πρόεδρος Hollande. Τη βελγική υπηκοότητα ζητά ο Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνδρας της Γαλλίας.

Hollande: Υψηλή φορολογία χωρίς εξαιρέσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα σχέδιά του για επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα θα προχωρήσουν «χωρίς εξαιρέσεις». Προέβη σε αυτήν τη δήλωση αφότου ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας επιβεβαίωσε ότι ζήτησε βελγική υπηκοότητα.

Ο λόγος για τον Bernard Arnault, εκφραστή του… γαλλικού ονείρου και μεγαλομετόχου της εταιρείας LVMH, στην οποία ανήκουν πασίγνωστες γαλλικές φίρμες όπως Louis Vuitton, Dior, Dom Perignon και Moet Hennessy. Αν και όλοι καταλαβαίνουν τον λόγο πίσω από αυτήν την κίνηση και ορισμένοι τον κατηγορούν για έλλειψη πατριωτισμού, ο ίδιος δηλώνει: «Θα εξακολουθώ να φορολογούμαι στη Γαλλία». Αναφέρει πως η κίνηση αυτή αποδίδεται στο ότι έχει οικονομικές δραστηριότητες και στις δύο χώρες. Επισημαίνεται πάντως ότι το 1981, όταν ο Σοσιαλιστής Francois Mitterand έγινε πρόεδρος της Γαλλίας, ο Bernard Arnault μετακόμισε για τρία χρόνια στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Francois Hollande βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις από ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών για αδράνεια στη βασική του προεκλογική υπόσχεση: να επιβληθεί φόρος 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η κίνηση του Arnault δείχνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για μαζική φυγή των μεγάλων κεφαλαίων από τη Γαλλία.

Ο ίδιος, πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε ότι θα προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή η υψηλή φορολογία θα διαρκέσει μόνο δύο χρόνια. Εξήγησε επίσης ότι με την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος θα καλυφθεί το ένα τρίτο από το κενό χρηματοδότησης των 33 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από φορολογία επιχειρήσεων και από περικοπές δαπανών.

Αρκετοί, όμως, επισημαίνουν ότι μπορεί και αυτά τα μέτρα να μην αρκούν. Ο ίδιος ο κ. Hollande, άλλωστε, δήλωσε ότι επίκειται υποβάθμιση των επίσημων προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γαλλίας για το 2013 στο 0,8% από 1,2% μέχρι πρότινος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v