Αιφνιδιαστική μείωση εισαγωγών στην Κίνα

Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική μείωση των εισαγωγών που αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης

Αιφνιδιαστική μείωση εισαγωγών στην Κίνα
Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ήταν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική μείωση των εισαγωγών που αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας άγγιξε τον Αύγουστο τα 26,7 δισ. δολ. ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για 17,2 δισ. δολ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 3%. Οι εισαγωγές ωστόσο, μειώθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση και μάλιστα κατά 3,5%.

«Αν και η μείωση των εισαγωγών ενδέχεται να αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η μείωση των τιμών στις εισαγωγές εμπορευμάτων έπαιξε ρόλο κλειδί. Ενδεχομένως η Κίνα να μπόρεσε να αγοράσει περισσότερα εμπορεύματα και να δαπάνησε περισσότερα σε υποδομές ώστε να εκμεταλλευθεί τις χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Ting Lu της Bank of America Merrill Lynch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v