Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lagarde: Ανοίγει παράθυρο για χαλάρωση

Παράθυρο για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος άφησε η κ. Lagarde. Λέει ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ακόμα και αν υπάρξει μικρή αστοχία στο έλλειμμα. Απόλυτη στο στόχο 120% για το χρέος.

Lagarde: Ανοίγει παράθυρο για χαλάρωση
Τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά επώδυνα, δήλωσε τη Δευτέρα η κ. Lagarde, λέγοντας ότι το ΔΝΤ πιστεύει πως πρέπει να εκτελούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν αυτές οι χώρες και να τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του Ταμείου, σημείωσε η κ. Lagarde, "πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και χρονικά πρόσφορο τρόπο. Επιβραδύνοντας τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής όταν αυτό είναι απαραίτητο. Εστιάζοντας σε μέτρα και όχι σε στόχους και πάνω από όλα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη λιτότητα, αλλά και στην ανάπτυξη καθώς πιστεύουμε ότι τα δύο μπορούν να συνδυαστούν και δεν αποκλείει το ένα το άλλο".

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Lagarde αφορούσε το σύνολο των προγραμμάτων του ΔΝΤ στην ευρωζώνη. Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, μεγαλύτερη σημασία έχει η εφαρμογή παρά οι στόχοι.

Διευκρίνισε, ότι δεν αναφέρεται στο ζήτημα του χρέους, καθώς θεωρεί ότι ο στόχος του 120% του ΑΕΠ το 2020 πρέπει να επιτευχθεί, αλλά στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκεί τόνισε η κ. Lagarde πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα.


Lagarde προς ΕΕ: Κάντε όσα δεσμευτήκατε - Μειώνει προβλέψεις για ανάπτυξη

Παράλληλα, η κ. Lagarde απηύθηνε έκκληση στους πολιτικούς αξιωματούχος να χρησιμοποιήσουν το "παράθυρο ευκαιρίας" που προσφέρουν οι πρόσφατες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ,

"Αυτή τη φορά χρειαζόμαστε μια ανάκαμψη διαρκείας, όχι μια πρόσκαιρη βελτίωση. Για να είναι αυτή η φορά διαφορετική, χρειαζόμαστε βεβαιότητα, όχι αβεβαιότητα" ανέφερε η κ. Lagarde, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες κινήσεις από την ΕΚΤ και την Fed είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα η κ. Lagarde προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις πιέζει προς τα κάτω την ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του Ιουνίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής τoυ ΔΝΤ, τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές ηγεσίες. Πρώτον, η ολοκλήρωση των σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Δεύτερον, οι αυξημένες πιέσεις στον υπόλοιπο κόσμο και τρίτον, οι δεσμεύσεις του ίδιου του ΔΝΤ.

"Η Ευρώπη παραμένει προφανώς το επίκεντρο της κρίσης και εκεί που χρειάζεται περισσότερο η άμεση ανάληψη δράσης" ανέφερε η κ. Lagarde, ζητώντας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης ενός ενιαίου εποπτικού τραπεζικού μηχανισμού και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επίσης, η κ. Lagarde ανέφερε ότι εκκρεμεί η ενεργοποίηση του ESM, ενώ υπογράμμισε ότι σε κρατική επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τις ΗΠΑ, σημείωσε η κ. Lagarde, όπου ο "υφιστάμενος νόμος επιβάλλει ένα δραματικό περιορισμό του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος".

"Μια αποτυχία για συμφωνία αύξησης στο «ταβάνι ελλείμματος»” θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα, προειδοποίησε η κ. Lagarde, ζητώντας δράση για την αποτροπή του λεγόμενου "fiscal-cliff".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v