Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβάδισμα Ομπάμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Μ. Ομπάμα, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του νυν προέδρου και του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ. Κορυφώνεται η μάχη.

Προβάδισμα Ομπάμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του νυν προέδρου και του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του NBC News και της Wall Street Journal δίνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με αυτή, ο Ομπάμα λαμβάνει ποσοστό 49% και ο Ρόμνεϊ 46%. Οι δημοσκόποι, όμως, επισημαίνουν ότι οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες είναι διαφορά εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal έδινε στον Ομπάμα 5 μονάδες διαφορά από τον Ρόμνεϊ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκέντρωνε 50% έναντι 45% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακόμη περισσότεροι μέσω διαδικτύου, αφού θα μεταδοθεί απευθείας κι από την ιστοσελίδα ΥouΤube. Οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν, μέσα σε 90 λεπτά, να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με επιχειρήματα πάνω σε έξι μείζονα θέματα: την οικονομία, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο της υγείας, την εξωτερική πολιτική της χώρας, τα γυναικεία δικαιώματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής του CNN Ντέιβιντ Γκέργκεν, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το αποψινό ντιμπέιτ είναι κρίσιμο για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Μιτ Ρόμνεϊ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία για να ανατρέψει τις εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με τον Τζον Σάιντς, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου George Washington, αλλά και με άλλους αναλυτές, σε ελάχιστες περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση τις εκλογές του 1960, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, και τις εκλογές του 2000.

«Επισήμως, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις δεν είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου προκαλούν αλλαγές στις δημοσκοπήσεις, σπάνια έχουν τέτοια επιρροή ώστε να αντιστρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα που προβλέπεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v