ΕΒΑ: Επ’αόριστον το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" 9%

Η EBA ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να διατηρούν επ’ αόριστο χρονικό διάστημα ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που αντιστοιχεί στο 9% των ριψοκίνδυνων σταθμισμένων ενεργητικών τους.

ΕΒΑ: Επ’αόριστον το κεφαλαιακό μαξιλάρι 9%
Η European Banking Authority ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να διατηρούν επ’ αόριστο χρονικό διάστημα ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» core tier1 που αντιστοιχεί στο 9% των ριψοκίνδυνων σταθμισμένων ενεργητικών τους.

Στην τελική της έκθεση για την ανακεφαλαίωση των 71 ευρωπαϊκών τραπεζών, που είναι γνωστά ως stress tests, η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες άντλησαν 205 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια από την αρχή του έτους ως τον Ιούνιο, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΒΑ, 27 τράπεζες οι οποίες δεν είχαν περάσει το ελάχιστο όριο του 9%, άντλησαν 116 δισ. ευρώ. 

"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο για την τόνωση των κεφαλαιακών τους θέσεων και στην ενίσχυση της γενικότερης ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος" σημείωνει στην ανακοίνωση ο Andea Enria, επικεφαλής της EBA.

"Οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε καλύτερη κατάσταση για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά πρέπει να συνεχίσουν το μονοπάτι που έχει σχεδιαστεί από το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον" προσθέτει ο κ. Enria.

Παράλληλα, η EBA ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν την απομόχλευση των ισολογισμών τους, ώστε να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

"Μια διαδικασία απομόχλευσης είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την άσκηση κεφαλαιακής επάρκειας και θα πρέπει να συνεχιστεί με μεθοδικό τρόπο για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιδιόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η EBA προειδοποίησε ότι παρά το θετικό αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο και απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες από τις τράπεζες για την εκπλήρωση των κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v