Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Όχι σε μετακύλιση ελληνικού χρέους

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει roll over στο ελληνικό χρέος γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν χρηματοδότηση της Ελλάδας, τόνισε ο Draghi. Έτοιμοι για το OMT. Προβληματισμός για ανάπτυξη. Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.

Draghi: Όχι σε μετακύλιση ελληνικού χρέους
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει roll over στο ελληνικό χρέος γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν χρηματοδότηση της Ελλάδας, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.  

Αδύναμες οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει πάνω από το 2% για όλο το 2012 και θα υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2013.

Ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις αγορές και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. 

Τόνισε ωστόσο ότι οι αποφάσεις για το σχέδιο αγοράς ομολόγων OMT έχουν περιορίσει τις πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ έτοιμη να ξεκινήσει το OMT

Ο Μ. Draghi επισήμανε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ξεκινήσει το OMT μόλις ικανοποιηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σέβεται τα όρια της εντολής της και ότι δρα ανεξάρτητα.

"Eίμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ΟΜΤ μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις. Όπως είπαμε τον προηγούμενο μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει την εκκίνηση του OMT στον βαθμό που επιβάλλεται από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής και εφόσον τηρούνται πλήρως οι όροι του προγράμματος", δήλωσε.

Η ΕΚΤ θα εξέλθει από το OMT, σημείωσε, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ή αν οι χώρες αποτύχουν να τηρήσουν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα ισχύει μόνο για τις χώρες που έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές χρέους.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ισπανίας, ανέφερε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και είναι ζήτημα της ισπανικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν θα υποβάλει αίτημα.

Διαχωρισμός εποπτικού μηχανισμού και νομισματικής πολιτικής

Όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, ο Μ. Draghi υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει η διαμόρφωση των θεσμών της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εποπτεία των τραπεζών θα πρέπει να διαχωρίζεται πλήρως από τη νομισματική πολιτική.

ΕΚΤ: Σταθερό το επιτόκιο στο 0,75%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ, περιμένοντας να δει τα αποτελέσματα των προηγούμενων κινήσεών της για τη βελτίωση της ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Όπως αναμενόταν ευρύτατα από τους αναλυτές, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης διατήρησε στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75% το βασικό επιτόκιο.

Το Δ.Σ. δεν συζήτησε μείωση επιτοκίων βραχυπρόθεσμα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε πιθανή μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ο Μ. Draghi απάντησε:

"Στην ερώτηση η απάντηση είναι όχι".

Όταν ερωτήθηκε αν είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε ότι "τα μη συμβατικά μέτρα εφαρμόζονται όταν οι συμβατικές πολιτικές δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διορθώσουμε τα κανάλια μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής".



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v