ΔΝΤ: Δριμύ κατηγορώ κατά της λιτότητας

Επιχειρήματα στους επικριτές της λιτότητας δίνει η έκθεση του ΔΝΤ. Υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις συστηματικά υποτιμούν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη γιατί χρησιμοποιούν λάθος πολλαπλασιαστές

ΔΝΤ: Δριμύ κατηγορώ κατά της λιτότητας
Δριμύ κατηγορώ εναντίον των κυβερνήσεων που υποτίμησαν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη αποτελεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δίνει, παράλληλα, επιχειρήματα στους επικριτές της λιτότητας καθώς καταλήγει στο ότι οι προβλέψεις των κυβερνήσεων για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στην ανάπτυξη ήταν συστημικά υπεραισιόδοξες.

Το ΔΝΤ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία από 28 χώρες βάσει των οποίων οι αποκαλούμενοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές -που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη- υποτίμησαν τη ζημία για την οικονομία. «Οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν για να διατυπωθούν προβλέψεις ανάπτυξης ήταν συστηματικά πολύ χαμηλοί από την αρχή της μεγάλης ύφεσης», αναφέρει το ΔΝΤ. Επισημαίνεται ότι όσο μικρότερος είναι ο πολλαπλασιαστής τόσο μικρότερος εμφανίζεται κι ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Olivier Blanchard, επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ, επισημαίνει ότι αυτή η ανάλυση επηρέασε τη συνταγή του Ταμείου στις χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Υπέδειξε τη χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2013 στο 4,5% του ΑΕΠ από 3% λέγοντας «όταν είναι δίκαιο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους μας δεδομένου ότι οι πολλαπλασιαστές είναι πολλοί χαμηλοί».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν πολλαπλασιαστή 0,5% για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, υπολογίζο8υν ότι για κάθε δολάριο που κόβεται από τις δημόσιες δαπάνες, χάνονται 50 σεντ από την παραγωγή.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι πολλαπλασιαστές θα πρέπει να είναι της τάξεως του 0,9% με 1,7%" αναφέρει ο Ταμείο. Ο κ. Blanchard εξηγεί πως οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ υψηλότεροι από ότι συνήθως καθώς ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περικοπών δεν αντισταθμίζεται από πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. «Διανύουμε μία περίοδο όπου πολλές χώρες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε κρίση ρευστότητας και η νομισματική πολιτική είναι πιο περιορισμένη από ότι υπό κανονικές συνθήκες» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v