EKT: Το "ΟΜΤ" αναγκαίο για σταθερότητα τιμών

Η ΕΚΤ επανέλαβε την Πέμπτη ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων “OMT” δεν παραβιάζει το καταστατικό της, καθώς θα βοηθήσει στην σταθερότητα των τιμών και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την "εκτύπωση" χρήματος.

EKT: Το ΟΜΤ αναγκαίο για σταθερότητα τιμών
Η ΕΚΤ επανέλαβε την Πέμπτη ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων "OMT" δεν παραβιάζει το καταστατικό της, καθώς θα βοηθήσει στην σταθερότητα των τιμών και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την "εκτύπωση" χρήματος.

Οι "Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές" αποτελούν ένα "μη συμβατικό, αλλά αναγκαίο εργαλείο νομισματικής πολιτικής στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές" ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο που δημοσίευσε σήμερα.

"Η χρήση απευθείας αγορών ομολόγων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής αναφέρεται στο άρθρο 18.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών" σημείωσε η ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να χρησιμοποιηθεί το "OMT" για την εκτύπωση χρήματος και να παραβιάσει το άρθρο 123 του καταστατικού της, το οποίο απαγορεύει την παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει μόνο στις δευτερογενείς αγορές, αν οι κυβερνήσεις δεσμεύονται σε αυστηρούς όρους.

Το εργαλείο "θα χρησιμοποιείται μόνο στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της νομισματικής σταθερότητας" τόνισε στην σημερινή της ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v