Ευρωζώνη: Στο τραπέζι νέα εργαλεία δανεισμού

Τη δημιουργία νέων μηχανισμών χρηματοδότησης εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση των Βρυξελλών. Οι σκέψεις για ξεχωριστό προϋπολογισμό από την ΕΕ και τα προβλήματα των κρατών. ΟΛΗ η έκθεση.

Ευρωζώνη: Στο τραπέζι νέα εργαλεία δανεισμού
Η Ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία μηχανισμών βραχυπρόθεσμου δανεισμού περιορισμένου μεγέθους και ενός, ξεχωριστού από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϋπολογισμού προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα επιμέρους κρατών, σημειώνει έκθεση που ετοιμάστηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε αυτή την “interim report” αναφέρεται ότι «σε μακροπρόθεσμη βάση υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί η σταδιακή ανάπτυξη ‘δημοσιονομικής ικανότητας’ για την νομισματική ένωση»

«Μια από τις λειτουργίες αυτό του μηχανισμού θα μπορούσε να διευκολύνει την προσαρμογή σε οικονομικά "σοκ" επιμέρους κρατών προσφέροντας ένα βαθμό απορρόφησης σε κεντρικό επίπεδο», αναφέρει η έκθεση που ετοιμάστηκε από το επιτελείο του Χερμαν Βαν Ρομπέι.

Η έκθεση, η οποία θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβριο συνηγορεί επίσης υπερ του να εξεταστεί η δημιουργία «ορισμένων βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως έντοκα γραμμάτια, σε περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις, βάση».

Στην έκθεση αναλύεται η προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εποπτείας. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Δείτε την έκθεση στη στήλη συνοδευτικό υλικό (στα αγγλικά)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v