Αρχές 2014 η ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών

Με συμφωνία για την πορεία του σχεδίου ενιαίας εποπτείας των τραπεζών καταλήγει η σύνοδος κορυφής, όπως υποστηρίζουν γαλλικές πηγές. Διαφορετικές διαρροές από τη Γερμανία

Αρχές 2014 η ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών
Σημαντικές αποκλίσεις έχει η ερμηνεία της Γερμανίας από αυτή της Γαλλίας αναφορικά με την ενιαία τραπεζική εποπτεία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM χωρίς να επιβαρύνονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί.

Οπως υποστηρίζουν γαλλικές πηγές η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία του νομικού πλαισίου μέχρι τα τέλη του 2012 και την πλήρη εφαρμογή του στις αρχές του 2014.

Η Γερμανία φαίνεται πως συμφωνεί με την ένταξη των 6.000 τραπεζών της Ε.Ε. κάτω από την ομπρέλα μιας ενιαίας εποπτείας υπό την ΕΚΤ, αλλά καθημερινή (day by day) εποπτεία θα μπορεί να ασκείται και από τις εθνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα αρχίσει να ελέγχει πρώτα τις τράπεζες χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας.

Όπως μεταδίδει το Reuters η άμεση (χωρίς την εμπλοκή των επιμέρους κρατών) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει πραγματικότητα το 2013, ίσως το πρώτο τρίμηνο για κάποιες εξ αυτών.

"Απίθανη" η άμεση ανακεφαλαιοποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2013

Από την άλλη πλευρά, γερμανικές πηγές σημειώνουν ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2013 είναι εξαιρετικά «απίθανη». Αυτή μπορεί να είναι εφικτή μόνο όταν ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας είναι έτοιμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες, αλλά θα ελέγχει και άλλους ομίλους αν αυτό είναι απαραίτητο. Θα είναι ένα «μικτό» σύστημα ελέγχου μεταξύ ΕΚΤ και εθνικών εποπτικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v