Kύπρος:Αντιπροτάσεις από ΚΤ στα σχέδια της τρόικα

Σε δύο βασικούς άξονες κινούνται οι αντιπροτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα για το χρηματοοικονομικό σκέλος του μνημονίου για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Kύπρος:Αντιπροτάσεις από ΚΤ στα σχέδια της τρόικα
Σε δύο βασικούς άξονες κινούνται οι αντιπροτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα για το χρηματοοικονομικό σκέλος του μνημονίου για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Η ΚΤ μετέφερε το σαββατοκύριακο τις θέσεις στις ηγεσίες των πλείστων πολιτικών κομμάτων και στους υποψηφίους προέδρους. Η πιο σημαντική επιδίωξη της ΚΤ είναι να πετύχει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) αντί μέσω του κράτους, ώστε να μην επιβαρυνθεί το κυπριακό χρέος.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο στόχος της εποπτικής αρχής είναι φιλόδοξος αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα είναι εφικτή η απευθείας στήριξη των τραπεζών.

Απρόσμενος σύμμαχος της εποπτικής αρχής και της Κύπρου, πάντως, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που μηνύει ότι δεν θα υπογράψει το μνημόνιο αν δεν πειστεί ότι είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος.

Δεύτερος άξονας διεκδικήσεων για την ΚΤ είναι η επιμήκυνση της περιόδου που θα δοθεί στην Κύπρο για εφαρμογή αυστηρότερων εποπτικών ρυθμίσεων.

Η ΚΤ αποδέχεται και αναγνωρίζει την ανάγκη να υιοθετηθεί αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιχειρήσει να «κερδίσει» κάποιο χρόνο προσαρμογής, ώστε να περιοριστεί η επίδραση της χρηματοοικονομικής αναπροσαρμογής στην ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση, στη δημοσιονομική αναπροσαρμογή.

Σε ότι αφορά το δείκτη συγκέντρωσης των επενδύσεων των τραπεζών σε ομόλογα κρατών, η ΚΤ θα επιδιώξει να δοθεί στις τράπεζες χρόνος για λήξη των κρατικών χρεογράφων που κατέχουν, ώστε να μην αναγκαστούν να τα διαθέσουν με ζημιά.

Στο ζήτημα της αύξησης του core tier 1 από το 8% στο 10% η ΚΤ αποδέχεται την ανάγκη εφαρμογής υψηλότερου δείκτη και θα ζητήσει όπως αυτό γίνει σταδιακά – δηλαδή, 9% το 2013 και 10% το 2014, αντί 10% το 2013.

Στο θέμα της ρευστότητας, θα επιδιωχθεί όπως οι τράπεζες διατηρήσουν τη δυνατότητα δανεισμού, σε αρχικό στάδιο, του 50% των καταθέσεων ξένων σε ευρώ, αντί το 30% που ζητά η τρόικα και το 80% που ισχύει σήμερα.

Στο θέμα της σύστασης κρατικής εταιρείας διαχείρισης του ενεργητικού των τραπεζών (π.χ. στεγαστικών δανείων) που θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους, η κυβέρνηση συμφωνεί με τις συστάσεις της τρόικας και θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία δίνοντας έμφαση στη διακυβέρνηση αυτής της εταιρείας.

Στο πολιτικά επίμαχο ζήτημα της εκποίησης ακινήτων, η ΚΤ θεωρεί ότι οι 18 μήνες είναι εύλογο χρονικό διάστημα για εκποίηση ακινήτων που δεν αφορούν ιδιοκατοίκηση, αφού με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την 91η μέρα που θα καταστεί μη εξυπηρετούμενο ένα δάνειο.

Στο θέμα του Συνεργατισμού υπάρχει διαφωνία με την τρόικα, που επιμένει φορτικά στην ανάγκη σύστασης ενιαίας αρχής. Η ΚΤ ελπίζει ότι τελικά θα υιοθετηθεί η αντιπρόταση της για ανάληψη της πρωτοβάθμιας εποπτείας από τη Συνεργατική ΚΤ και της δευτεροβάθμιας από την ΚΤ – βάσει του μοντέλου της Rabobank.

Η ΚΤ διαφωνεί με τις παρατηρήσεις της τρόικας στο θέμα του money laundering και θα προσπαθήσει να απαλείψει τις όποιες αναφορές σε αυτό το ζήτημα από το μνημόνιο.

Μεσοπρόθεσμα, η ΚΤ ελπίζει να έχει τη στήριξη της τρόικας στο ring fencing των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τρ. της Ελλάδας, και ότι θα διαφανεί μέσα από τις συζητήσεις η ανάγκη ανταλλαγής δανειστικών χαρτοφυλακίων με ελληνικές τράπεζες που έχουν θυγατρικές στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v