Stark: Να βρει πειστικά επιχειρήματα ο Draghi

Μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Mario Draghi στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank περνά στην αντεπίθεση.

Stark: Να βρει πειστικά επιχειρήματα ο Draghi
Μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Mario Draghi στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Juergen Stark περνά στην αντεπίθεση. Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο εκφράζοντας την αντίθεσή του με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Θέμα που γενικότερα είναι σημείο αιχμής για τη Γερμανία.

Μέσω της συνέντευξής του στο Reuters, o Stark καλεί τώρα το διοικητή της ΕΚΤ να βρει ατράνταχτα επιχειρήματα υπέρ της στήριξης των κρατικών ομολόγων και μία ισχυρή ανάλυση που να δικαιολογεί την στροφή της ευρωτράπεζας. «Δεν μπορεί να έρθει και να πει στους Γερμανούς βουλευτές ότι όλα περιλαμβάνονται στην εντολή που έχει βάσει καταστατικού η ΕΚΤ και Basta» δήλωσε και συμπλήρωσε: Οι αγορές ομολόγων υπερβαίνουν την εντολή της ΕΚΤ και ο Draghi πρέπει να βρει πιο πειστικούς λόγους»

Επισημαίνεται ότι ο τέως πρόεδρος της Bundesbank ήταν ο μόνος που καταψήφισε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. «Θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν η Budensbank οφείλει να εφαρμόσει αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΚΤ δεδομένου ότι και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εκφράζει τις ενστάσεις του» δήλωσε. Επισημαίνεται ότι προσφάτως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε μεν το πράσινο φως για την επικύρωση του ESM, αλλά ζήτησε πιο προσεκτική εξέταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο Stark προειδοποίησε παράλληλα, ότι η ΕΚΤ έχει εγκλωβιστεί σε μία δύσκολη θέση με τη νέα πρωτοβουλία Draghi για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων. «Η ΕΚΤ έχει γίνει δέσμια της πολιτικής. Εδώ μπαίνει σε πολύ επικίνδυνη περιοχή γιατί η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συμπεριφορά άλλων» υποστήριξε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v