Ο Draghi "ησυχάζει" την Bundestag για πληθωρισμό

Ο Mario Draghi, δήλωσε στους Γερμανούς βουλευτές ότι τα προγράμματα απεριόριστων αγορών ομολόγων, δεν θα πλήξουν την ανεξαρτησία, δεν θα δημιουργήσουν «υπερβολικούς κινδύνους» και δεν θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό.

Ο Draghi ησυχάζει την Bundestag για πληθωρισμό
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, δήλωσε στους Γερμανούς βουλευτές ότι τα προγράμματα απεριόριστων αγορών ομολόγων, γνωστά ως Outright Monetary Transactions ή OMT, δεν θα πλήξουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, δεν θα δημιουργήσουν «υπερβολικούς κινδύνους» για τους φορολογούμενους και δεν θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό.

Στην ομιλία που έχει προετοιμάσει ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης για να παραθέσει στην σπάνια εμφάνισή του στην γερμανική Bundestag στο Βερολίνο, αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις αγορές ομολόγων «με πλήρη ανεξαρτησία.»

Την ανεξαρτησία της θα υπερασπιστεί η δέσμευση ότι οι χώρες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα τηρούν πλήρως τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Παράλληλα, οι κίνδυνοι για τους φορολογούμενους θα προκύψουν μόνο αν η χώρα εφαρμόζει άφρονες πολιτικές, κάτι που «αποτρέπουν επαρκέστατα» οι κανόνες του ταμείου διασώσεων και η δέσμευση της ΕΚΤ να αναστείλει τις επιχειρήσεις σε περίπτωση που μια χώρα δεν συμμορφώνεται με το πρόγραμμα, τόνισε ο ίδιος.

Επίσης, αποσύροντας ένα ευρώ για κάθε ευρώ που διοχετεύει στο χρηματοπιστωτικό μέσω των μηχανισμών της ΕΚΤ, το OMT δεν θα δημιουργήσει πληθωρισμό, τονίζει ο διοικητής.

Μολονότι οι Γερμανοί βουλευτές επικρίνουν συχνά την στρατηγική της ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης, γενικώς υπάρχει αποδοχή ότι η κεντρική τράπεζα κινείται εντός των αρμοδιοτήτων της.

Αυτό που θα ήθελαν άλλωστε να ακούσουν οι Γερμανοί βουλευτές είναι ότι τα προγράμματα αγορών ομολόγων και άλλων μέσων καταπολέμησης της κρίσης θα είναι παροδικά και ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδιάσει την στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v