Κόντρες υψηλών τόνων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014 – 2020. Σύμφωνα με το Reuters, σημείο εκκίνησης είναι να μειωθεί η πρόταση της Κομισιόν κατά 50 δισ. ευρώ.

Κόντρες υψηλών τόνων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014 – 2020 και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Reuters, σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις είναι να μειωθεί η πρόταση της Κομισιόν κατά 50 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προϋπολογισμό ύψους 1 τρισ. ευρώ επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα στα κράτη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους. Η Βρετανία από την άλλη πλευρά, ζητά το πάγωμα του προϋπολογισμού και απειλεί με βέτο οποιαδήποτε άλλη πρόταση, ενώ η Γερμανία αναζητά συμβιβαστική λύση, με την Angela Merkel να απειλεί με τη σειρά της με ακύρωση της συνόδου Κορυφής στις 22 – 23 Νοεμβρίου.

«Όπως το βλέπω τώρα, η πρόταση της Κομισιόν θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 δισ. ευρώ. Αυτή θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της ΕΕ πάντως, εκτιμάται πως δεν θα ικανοποιηθούν, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις προτάσεις της Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά, κράτη όπως η Πολωνία αναμένεται να αντιδράσουν σθεναρά.

Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο το ύψος του προϋπολογισμού, αλλά και η κατανομή των κονδυλίων. Η Γαλλία επιμένει να διατηρηθούν ανέπαφα τα κεφάλαια προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ στον αντίποδα Βρετανία, Σουηδία και άλλοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων και έρευνα και ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v