Κίνδυνο επιβίωσης και ζημιές ρεκόρ βλέπει η Sharp

Η Sharp παραδέχεται ότι υπάρχουν "ουσιώδεις αμφισβητήσεις" για την επιβίωσή της και προέβλεψε ότι θα καταγράψει και φέτος ζημίες ρεκόρ. Αρνητική έκπληξη και για την Panasonic. Τα προβλήματα των ιαπωνικών εταιρειών.

Κίνδυνο επιβίωσης και ζημιές ρεκόρ βλέπει η Sharp
H Sharp εξέπληξε άπαντες προβλέποντας ότι για δεύτερο χρόνο θα καταγράψει ζημίες ρεκόρ ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «ουσιώδεις αμφιβολίες» για τη δυνατότητά της να επιβιώσει καθώς παλεύει να ανακάμψει μετά τις αποτυχημένες επενδύσεις στην κατασκευή οθονών υγρών κρυστάλλων.

Μετά από πορεία 100 ετών, η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να κλείσει το οικονομικό της έτος (που λήγει το Μάρτιο) με καθαρή ζημιά 450 δισ. γεν (5,6 δισ. δολ.), ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις ζημίες που είχε προβλέψει τον Αύγουστο. Την προηγούμενη οικονομική χρήση είχε καταγράψει ζημίες 396 δισ. γεν.

Την ίδια ημέρα, η Panasonic εξέπληξε επίσης τους επενδυτές ανακοινώνοντας έλλειμμα 10 δισ. δολ.. Η μετοχή της κατέγραψε ελεύθερη πτώση 19% και στην αγορά υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για το μέλλον του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ιαπωνικού ομίλου.

Και στις δύο περιπτώσεις, ένα βασικό πρόβλημα είναι το ισχυρό γεν που δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις εξαγωγικές εταιρίες της Ιαπωνίας. Ειδικότερα οι εταιρείες καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων καλούνται να αντιμετωπίσουν και την απότομη μείωση των τιμών στις τηλεοράσεις επίπεδων οθονών και όχι μόνο.

Ειδικότερα η Sharp, αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια χρηματοδότησης, αναγκάστηκε να υποθηκεύσει το κτίριο των γραφείων της και να αναζητήσει επένδυση σωτηρίας από τον Terry Gou, τον δισεκατομμυριούχο από την Ταϊβάν που ίδρυσε την Hon Hai Precision Industry. Φέτος, η μετοχή της Sharp έχει μειωθεί κατά 75% ενώ παράλληλα ρευστοποιεί εγκαταστάσεις εκτός Ιαπωνίας μειώνει θέσεις απασχόλησης και μισθούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v