Doll: Πιο αισιόδοξες οι μακροπρόθεσμες προοπτικές

Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τείνουν να είναι πιο αισιόδοξες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία, με βασικότερη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την BlackRock.

Doll: Πιο αισιόδοξες οι μακροπρόθεσμες προοπτικές
Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές τείνουν να είναι πιο αισιόδοξες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία, με βασικότερη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την BlackRock.

Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο senior advisor της BlackRock, Bob Doll, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σ’ αυτό το μέτωπο, ωστόσο θεωρεί πως οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια «στιγμή τύπου κατάρρευσης Lehman» στην Ευρώπη.

Κατά την BlackRock, οι παγκόσμιες τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών στις ΗΠΑ και αλλού) έχουν εισέλθει σε φάση συσσώρευσης τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας σε αρκετούς το ερώτημα εάν βρισκόμαστε στην αρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης υποχώρησης. Η BlackRock εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρκετά καλή ώστε να δώσει περιθώριο βελτίωσης των εταιρικών κερδών. Μια περιορισμένη υποχώρηση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις επιθετικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια ακόμα σοβαρή διόρθωση της αγοράς, όπως αυτές που καταγράφηκαν το 2010 και 2011.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, η BlackRock τα χαρακτηρίζει αδύναμα, καθώς ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις, όμως οι εκτιμήσεις αυτές ήταν γενικά χαμηλότερες.

Παρατηρεί ότι οι επιχειρήσεις με υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτές με έκθεση στο εξωτερικό, τάση την οποία αποδίδει στην συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη και την οικονομική αδυναμία στην Κίνα. Όπως επισημαίνει, ο συνδυασμός των απογοητευτικών αποτελεσμάτων και των χαμηλότερων προβλέψεων για την συνέχεια, δημιουργούν αμφιβολίες αναφορικά με την διατηρησιμότητα των εταιρικών κερδών τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, εκτιμά πως τα κέρδη θα βελτιωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες καθώς θα σταθεροποιούνται οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v