Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Γιατί θα "ξαναψήφιζε" Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο εκλεκτός του Economist για τις επερχόμενες εκλογές. Ποια είναι τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του σημερινού προέδρου. Γιατί η επιλογή δεν ήταν τόσο εύκολη όπως πριν από τέσσερα χρόνια.

Economist: Γιατί θα ξαναψήφιζε Ομπάμα
Το περιοδικό Economist θα ξαναψήφιζε τον Μπαράκ Ομπάμα για πρόεδρο των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι η επιλογή είναι αρκετά πιο δύσκολη από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Σε ειδικό θέμα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού, οι συντάκτες του Economist υποστηρίζουν ότι θα προτιμήσουν "το διάβολο που γνωρίζουν", εκτιμώντας ότι κατάφερε να ανασύρει την οικονομία των ΗΠΑ από το χείλος της καταστροφής.

Αν και δέχονται ότι η πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, αναγνωρίζουν τρία σημεία τα οποία γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του:

Πρώτον, στην οικονομία κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε ένα καθοδικό σπιράλ όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, με τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρίσκονται σε τέλμα και την ανεργία να αυξάνεται με πρωτόγνωρο ρυθμό.

Οι πολιτικές που εφάρμοσε -oι επιθετικές τονωτικές ενέσεις, η διάσωση της General Motors και της Chrysler, η διενέργεια stress test για τις τράπεζες- βοήθησαν να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη ύφεση.

Δεύτερον, η εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατάφερε να προσανατολίσει το βάρος της διπλωματίας στην Ασία, απέσυρε τον αμερικάνικο στρατό από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ είχε μια σημαντική επιτυχία με τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τρίτον, η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας. Όπως σημειώνει το Economist, "ακόμα και σε μια εφημερίδα που δεν τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στην ιδέα της μεγάλης κυβέρνησης, το γεγονός ότι 40 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν ασφάλεια υγείας σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ αποτελεί σκάνδαλο".

"Το «Obamacare» θα το διορθώσει" τονίζει το Economist, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κενά που πρέπει να καλυφτούν ακόμα και αφήνοντας αιχμές για υπερβολικούς συμβιβασμούς του Ομπάμα σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου για την υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v